Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste echte stroboer is niet meer

Zoon van overleden Louis Verdyck onderhoudt nu boerderij Royenborg

- REBECCA VAN REMOORTERE

Het is muisstil op boerderij Royenborg achter het Jan Palfijnzie­kenhuis in Merksem. Alleen Dirk Verdyck (55) woont er nog, samen met zijn hond. Vader Louis Verdyck overleed onlangs. Hij was de laatste echte stroboer van Merksem.

Boer Louis Verdyck was een bekend figuur in de buurt van de Lange Bremstraat in Merksem, het district van de stroboeren. “Boer Louis leverde vroeger stro aan de stad. Hij had ook veel koeien en nodigde graag schoolkind­eren uit om ze rond te leiden op de boerderij. Bij boer Louis hebben we als kind allemaal geleerd dat melk niet uit de machine komt, maar wel van de koeien”, weet Lia Somers van de heemkring in Merksem.

In 2013 kreeg boer Louis van diezelfde heemkring nog een oorkonde voor zijn inzet als boer in de buurt. Met het overlijden van boer Louis in augustus heeft Merksem geen boeren meer. “Mijn vader is met pensioen gegaan op 65-jarige leeftijd. Daarna bleef hij nog wel actief op de boerderij en in zijn grote groentetui­n. Drie jaar geleden struikelde hij in de stallen. Hij Volgens de archieven van de heemkring staat de boerderij er al sinds 1561. “In die tijd was het waarschijn­lijk een buitenverb­lijf voor de gegoede klasse, een ‘hof van playsantie’. In 1743 was de hoeve eigendom van kanunnik Terninck, die meerdere weeshuizen had. Het zou dus best kunnen dat hier weesmeisje­s hebben gewoond. Pas daarna werd de hoeve verbouwd tot een volwaardig­e boerderij, toen Merksem nog een echt boerendorp was”, laat Somers weten. werd geopereerd in het ziekenhuis, waar hij later een ziekenhuis­bacterie opdeed. Zijn been werd geamputeer­d en zijn dementie verergerde snel. Deze zomer overleed hij aan een longontste­king tijdens een hittegolf”, zegt zoon Dirk.

Dirk woont nu alleen met zijn hond op de boerderij. Ook zijn moeder en broer zijn al overleden. “Ik ben opgegroeid op deze boerderij en heb heel mijn leven geholpen met de koeien en het maïs. Dat deed ik na mijn uren, want ik werk ook nog als ingenieur. Ik zou deze plek nooit meer kunnen missen. Vandaag probeer ik de boerderij zo goed mogelijk te onderhoude­n.”

Lia Somers

Heemkring Merksem

‘‘Bij boer Louis leerden de kinderen waar de melk vandaan komt.’’

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Zoon Dirk Verdyck onderhoudt nu de boerderij.
FOTO DIRK KERSTENS Zoon Dirk Verdyck onderhoudt nu de boerderij.
 ?? FOTO RR ?? Louis Verdyck overleed onlangs.
FOTO RR Louis Verdyck overleed onlangs.
 ?? FOTO GVG ??
FOTO GVG

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium