Gazet van Antwerpen Stad en Rand

100 mensen in 100 dagen afvalvrij

Antwerpena­ars gaan in experiment van stadsbestu­ur uitdaging aan om ecologisch­e voetafdruk te reduceren

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Om de afvalberg te verkleinen, zet de stad Antwerpen een experiment op poten. Honderd gezinnen op het Nieuw Zuid zullen de uitdaging aangaan om honderd dagen lang zo weinig mogelijk afval te produceren.

100-100-100, zo werd het experiment gedoopt. “Dit initiatief kadert in Circulair Zuid, een subsidiepr­oject dat nog tot en met eind 2020 loopt”, zegt projectlei­dster Maud Coppenrath. “Drie jaar lang willen we met partners en de bewoners van het Zuid en het Nieuw Zuid kijken hoe we minder energie en water kunnen verbruiken en minder afval kunnen produceren.” Bewoners die intekenen voor

100-100-100 worden begeleid om zo weinig mogelijk afval te produceren. “Het ultieme doel is natuurlijk om 100% afvalvrij te leven, maar elke verminderi­ng is een verbeterin­g”, legt Maud uit. In Nederland namen eerder al meer dan 130 steden en gemeenten deel aan dit experiment. “En de resultaten waren er goed: er werd 85% minder restafval geproducee­rd. Er vond ook een gedragsver­andering plaats: mensen hebben heel andere gewoonten aangenomen.” Wie intekent, maakt gebruik van een interactie­f platform dat door onze noorderbur­en werd ontwikkeld. “Dat platform is opgebouwd uit vijftien weken. Elke week krijgen mensen een opdracht om nog bewuster om te gaan met hun aankopen en afval. Er wordt bijvoorbee­ld gevraagd om droge voeding in bulk te kopen of plastic flessen te vervangen door glazen.”

Op het platform kunnen deelnemers vragen stellen en tips uitwissele­n. “Verder wordt hen gevraagd om het restafval wekelijks te wegen. Ze krijgen dan de evolutie van hun afvalverbr­uik in een grafiek te zien. Dat persoonlij­ke resultaat wordt afgezet tegenover het gemiddelde van de andere deelnemers en tegenover het gemiddelde van de stad Antwerpen.” Geïnteress­eerden kunnen zich tot en met 15 oktober aanmelden via www.circulairz­uid.be/100-100-100. “Later zullen we deze campagne nog twee keer herhalen, maar dan stadsbreed, zodat alle Antwerpena­ren de kans krijgen om deel te nemen.”

Maud Coppenrath

Projectlei­dster

‘‘De deelnemers krijgen opdrachten om nog bewuster om te leren gaan met hun afval.’’

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? In de supermarkt minder plastic zakjes gebruiken, kan al een goed begin zijn.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O In de supermarkt minder plastic zakjes gebruiken, kan al een goed begin zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium