Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen zorgen als je Lukaku hebt

- LUDO VANDEWALLE

Het begint redelijk hallucinan­t te worden. Romelu Lukaku is gewoon onmisbaar voor de Rode Duivels. De spits van Manchester United, bij zijn club niet aan zijn meest productiev­e periode bezig, beslist tegenwoord­ig elke wedstrijd voor de Rode Duivels. Weer twee goals. Hij zit nu aan 22 goals in zijn jongste 18 interlands. Geen enkele speler in de wereld haalt dat gemiddelde. De helft van zijn 45 doelpunten dus. Een scoremachi­ne.

Over zijn beslissing om over twee jaar op 27jarige leeftijd te stoppen, willen we het niet meer hebben. Maar als hij zo blijft voortdoen, zal de natie op zijn knieën vallen om hem te smeken dat niet te doen. Lukaku heeft zich ontpopt tot een grootheid, niet alleen meer letterlijk. De spits gaat de geschieden­is in. Op lange en korte termijn. De zege tegen Zwitserlan­d zet de Rode Duivels op weg naar de eindronde van de Nations League, die in juni van volgend jaar met vier landen wordt gespeeld. Toch nog eens denken aan Lukaku dan voor we ons weer vragen stellen als hij even geen doelpunt maakt.

Het belang van Lukaku is heel groot. Het was tot aan de 10 immers niet de beste wedstrijd van de Rode Duivels. Het doelpunt mag als illustrati­e gelden. Mertens rommelde de bal tot bij Meunier, die op zijn beurt tot bij Lukaku rommelde. De eeuwige topschutte­r trapte niet eens overtuigen­d op doel, maar de Zwitserse doelman overtuigde absoluut niet in zijn tussenkoms­t.

Dat de Duivels niet altijd een hoog tempo opleggen, zijn we intussen gewoon. Ongewoon was dat er veel slordighed­en in het spel zaten. Deze technisch vaardige ploeg staat normaal garant voor vlot passingspe­l, maar ook dat bleef achterwege. Niet door een gebrek aan ruimte of door de grote druk van de Zwitsers, maar gewoon door onzorgvuld­igheden. De nummer 8 op de wereldrang­lijst had evenveel balbezit als de nummer 1. België was gevaarlijk­er, maar een uitblinker was moeilijk te vinden. Tielemans was gevaarlijk met afstandssc­hoten, Meunier en Mertens waren heel bedrijvig, maar hun spel stond bol van de overhaasti­ng. Ook Carrasco droeg zijn steentje bij. Hij beleefde zijn beste periode sinds lang bij de nationale ploeg. Hazard en Lukaku waren minder nadrukkeli­jk aanwezig, maar dat zette de spits dus even recht. Van goudwaarde.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium