Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb er nooit aan getwijfeld dat ik hier weer zou staan”

Ivan Leko wordt halve dag na vrijlating als held onthaald op Club Brugge

- FOTO BELGA JUNIOR VERBEEKE

Een bulldozer ging over het Belgische voetbal, maar Ivan Leko staat nog overeind. Gisteren stapte de Club Bruggecoac­h onder luid applaus opnieuw naar het oefenveld met zijn spelers. Na de training ging hij elke opgedaagde fan persoonlij­k bedanken voor de steun. Het was een statement van jewelste na zijn opsluiting. “Ik ga bewijzen dat ik dit niet verdiend heb.” Geen haar op zijn hoofd die eraan dacht om - amper een halve dag na een opsluiting van 36 uur nog even uit te blazen. Leko leidde gisteren de laatste training voor zijn spelers een vrij weekend kregen. Een statement. “Ik ben toegewijd aan mijn familie en mijn club”, zei hij daarover. Toegejuich­t door tientallen supporters stapte de coach om 10.30u met zijn spelers naar het trainingsv­eld. Hij was duidelijk geëmotione­erd door alle steun er doken zelfs Kroatische vlaggen op. Na de training ging hij iedere supporter zelf groeten en bedanken. Toen waren er dat al een honderdtal. De knuffels en

handshakes waren nauwelijks te tellen. Ongeziene taferelen bij een topclub. “Hadden jullie mij niet verwacht? Raar. Ik heb er geen procent aan getwijfeld dat ik hier weer zou staan”, reageerde de Kroaat. “Om 6.00u werd ik plots uit mijn bed gelicht. Ik was in shock. Dan hoor je die beschuldig­ingen. Dat is niet wie ik ben en tegelijk erg moeilijk voor mijn familie en vrienden. Ik wil gewoon met opgeheven hoofd en een zuivere naam door het leven gaan. Dat is nu het belangrijk­ste.” Leko wordt ondertusse­n alleen nog in verdenking gesteld van witwassen, al countert zijn advocaat Walter Van Steenbrugg­e dat ook dáár niets van aan is. Een banale fiscale discussie zou de oorzaak zijn. Van matchfixin­g was nooit sprake.

Nog meer een cultfiguur

De imagoschad­e die Leko en Club Brugge hebben opgelopen, is natuurlijk wel permanent. Daarom wil de coach terugslaan. Hij beraadt zich over stappen. “Ik zal knokken. Tijdens die twee dagen opsluiting had ik geen idee wat er allemaal aan de gang was. Als ik opnieuw van nul moet beginnen, is dat zo. Met wilskracht en de steun van mijn familie, vrienden, club en supporters zal dat lukken.” Het Club Brugge-bestuur bevestigde ondertusse­n al het vertrouwen in zijn coach. Voor de supporters is Leko nog meer een cultfiguur dan vroeger. Een geluk bij een ongeluk. “Nu voel ik me extra verplicht om nog beter en sterker te worden. Dag na dag ga ik bewijzen dat ik dit niet verdiend heb.”

 ??  ?? Ivan Leko beraadt zich over stappen na de geleden imagoschad­e.
Ivan Leko beraadt zich over stappen na de geleden imagoschad­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium