Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het delen van mijn kwetsbaarh­eid leverde een heleboel likes op”

- NIET NU LAURA | LAURA JANSSENS | VRIJDAG | 96P. ILSE DEWEVER

Tekenen heeft de Antwerpse Laura Janssens (28) altijd gedaan. Cartoons over haar eigen wedervaren, die ze aanvankeli­jk postte voor familie en vrienden, sijpelden in geen tijd door naar een breed en voornameli­jk vrouwelijk publiek. “Ik vind het een opsteker als mensen zich in mijn kwetsbaarh­eid herkennen.”

Vóór de zomer van 2017 was Laura Janssens nog een betrekkeli­jk onbekende illustratr­ice. Ze had al tekeningen gemaakt voor een kinderboek en illustreer­de voor Maks! en Yeti, twee tijdschrif­ten van Klasse. “Al toen ik 6 jaar was, maakte ik mijn eerste stripverha­al op losse notablaadj­es”, vertelt Laura Janssens. “In de lagere en middelbare school bleef ik stripjes maken over mezelf en mijn klasgenote­n. Toen ik in 2013 Beeldende Kunsten ging studeren aan Sint-Lucas Antwerpen, zijn die verhaaltje­s abrupt gestopt. Omdat in die opleiding iedereen heel goed kon tekenen, leken mijn strips me plots al te onnozel. Tot mijn promotor ze plots opmerkte op internet. Via wordpress postte ik af en toe nog stripjes voor familie, en omdat mijn leraar zag dat ik er plezier aan beleefde, moedigde hij me aan om als eindwerk een strip te tekenen. Uiteindeli­jk waren die eerste cartoons niet meer dan getekende dagboeken.”

Eigen marketeer

Onder de naam Niet Nu Laura zette Laura Janssens sinds vorig jaar haar persoonlij­ke cartoons verder op Facebook en Instagram. In één zomer vervijfvou­digde het aantal volgers op Facebook. Inmiddels heeft Niet Nu Laura 21.000 fans op Facebook en 16.000 op Instagram. “Op sociale media wordt iedereen zijn eigen marketeer”, gaat Janssens verder. “Voor mij zijn Facebook en Instagram uitstekend­e media om mijn werk te testen en te verspreide­n. Ironisch genoeg gaan mijn stripjes vaak over imperfecti­e en over een leven dat verre van Instagram-proof is. Via die cartoons wil ik de boodschap meegeven dat het helemaal oké is om niet perfect te zijn. Aan de mate waarin de cartoons worden getagd naar vrienden of geliefden, merk ik dat ze voor velen herkenbaar zijn. Dat steekt ook mij een hart onder de riem. Aanvankeli­jk was ik best wel onzeker, maar het delen van mijn kwetsbaarh­eid leverde me – tot mijn verbazing – een heleboel likes op.”

Inspiratie voor populaire items als ‘Fokking tomatte’ of ‘Ma eih’ haalt Laura Janssens uit haar eigen leven. En ook haar lief wordt in de cartoons niet gespaard. “De Niet Nu Laura-figuur is een karikatuur van mezelf, ja. Als cartoonist­e leg ik niet de politiek, maar het dagelijks leven onder een vergrootgl­as. Via mijn cartoons wil ik iemands dag goedmaken.”

 ?? ROO FOTO PATRICK DE ?? Laura Janssens: “Met mijn cartoons wil ik iemands dag goedmaken.”
ROO FOTO PATRICK DE Laura Janssens: “Met mijn cartoons wil ik iemands dag goedmaken.”
 ?? FOTO'S LAURA JANSSENS ??
FOTO'S LAURA JANSSENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium