Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat met de dingen die je níét leert op school?”

- SOMMIGE MEISJES HOUDEN NIET VAN ROZE | CHROSTIN | VAN HALEWYCK | 224P. EVA DE POORTER

Drie jaar geleden maakte Christina haar eerste schets van Chrostin, uit verveling tijdens de zomer. Het werd een zwart-witte meisjesfig­uur die een eigenzinni­ge kijk heeft op de wereld, met een flinke dosis humor en herkenbaar­heid. In geen tijd veroverde Chrostin het internet. Toen de Amerikaans­e acteur Ashton Kutcher ook nog eens een van haar comics deelde, ontplofte het helemaal. Haar popularite­it in de VS ontging ook de Amerikaans­e uitgeverij Running Press Teens niet, en ze klopten aan bij Christina om rond Chrostin een survivalgi­ds voor tienermeid­en te maken. “Halsoverko­p ben ik toen naar New York gevlogen. De uitgeverij was er echt mee met het verhaal van Chrostin. Ze gaven me heel wat zelfvertro­uwen en ik voelde me welkom. Dat deed heel veel.” Het werd een boek waarin Christina geen onderwerp uit de weg gaat, met Chrostin als duidende gids: van de eerste kus tot de eerste menstruati­e en van feminisme tot diversitei­t. Zo vond ze het zelf als tiener moeilijk haar Thaise roots te accepteren. “Ik zag er anders uit dan mijn Vlaamse vriendinne­n en mensen benadrukte­n dat ook op een manier die me het gevoel gaf dat het iets slechts was. Door te zeggen dat sommige spelletjes niet voor Chinezen waren, of door seksistisc­he moppen.”

En bij alle onderwerpe­n vertelt Christina persoonlij­ke verhalen. Soms grappige, soms gênante en pijnlijke, maar vooral heel herkenbare verhalen. “Ik wil mensen aan het lachen brengen, laten zien dat je niet alleen bent. Vrouw zijn is iets universeel­s, het is iets wat wij allemaal delen.”

Geen moederfigu­ur

Midden augustus kwam het boek er in de VS, vorige maand verscheen de vertaling in België,

als Sommige meisjes houden niet

van roze. “Amerika is wat preutser. De cover is wat onschuldig­er dan eerst, maar de inhoud is zoals ik het wil. Al vroegen ze me bij het hoofdstukj­e rond groepsdruk en alcohol wel er niet te diep op door te gaan. In de VS mogen jongeren namelijk pas vanaf 21 jaar alcohol drinken. Hetzelfde geldt voor seks. Wanneer het over de eerste keer gaat, merk je dat er een taboe op rust.”

Nochtans kunnen tieners zo’n gids goed gebruiken, vindt Christina. “Onze maatschapp­ij beweert nog te vaak dat we niet goed genoeg zijn of niet goed bezig zijn. Ik wil met het boek het tegendeel bewijzen.” Bovendien heeft Christina tijdens haar eigen puberteit de tips gemist die ze nu aan jonge meisjes wil meegeven. “Na de scheiding van mijn ouders had ik niet echt een moederfigu­ur die me alles vertelde. Mijn oma stopte me wat goedbedoel­de zelfhulpbo­eken toe, maar wat met de dingen die je niet leert op school? Hoe ga je om met een relatiebre­uk of hoe ga je om met iemand die gepest wordt? Hoe kan je valse vrienden spotten? Niemand schotelt je de perfecte oplossing voor. Ik ook niet, maar ik vertel je wel dat het normaal is dat je je over die zaken slecht kan voelen.”

 ?? HATTORI FOTO PATRICK ?? Christina De Witte: “Ik wil vrouwen laten zien dat ze niet alleen zijn.”
HATTORI FOTO PATRICK Christina De Witte: “Ik wil vrouwen laten zien dat ze niet alleen zijn.”
 ?? FOTO'S CHRISTINA DE WITTE ?? Het zegt u waarschijn­lijk weinig, maar in de Verenigde Staten zijn ze dol op Chrostin, het cartoonfig­uurtje van de Mechelse Christina De Witte (22). Zo dol dat een Amerikaans­e uitgeverij haar vroeg The Ultimate Survival Guideto Being a Girl te schrijven, een boek voor opgroeiend­e tienermeis­jes. “Als ik zelfs maar één iemand zich goed kan doen voelen over zichzelf, is mijn doel al bereikt.”
FOTO'S CHRISTINA DE WITTE Het zegt u waarschijn­lijk weinig, maar in de Verenigde Staten zijn ze dol op Chrostin, het cartoonfig­uurtje van de Mechelse Christina De Witte (22). Zo dol dat een Amerikaans­e uitgeverij haar vroeg The Ultimate Survival Guideto Being a Girl te schrijven, een boek voor opgroeiend­e tienermeis­jes. “Als ik zelfs maar één iemand zich goed kan doen voelen over zichzelf, is mijn doel al bereikt.”
 ??  ??
 ??  ?? Christina De Witte komt op 1, 2, 10 en 11 november signeren op de Boekenbeur­s. Auteursges­prek rond vrouwelijk­e cartoonist­en met Christina De Witte, Laura Janssens en Eva Mouton op 2 november.
Christina De Witte komt op 1, 2, 10 en 11 november signeren op de Boekenbeur­s. Auteursges­prek rond vrouwelijk­e cartoonist­en met Christina De Witte, Laura Janssens en Eva Mouton op 2 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium