Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zijn levenswerk, zijn carrière… Alles is kapot”

Verloofde en entourage van Bart Vertenten blijven achter aangehoude­n toparbiter staan

- MARC KLIFMAN

“Ja, hij babbelde met Veljkovic. Maar daarom manipuleer­de hij nog geen matchen, hé.” Hetty Boons Verloofde van Bart Vertenten

Topscheids­rechter, radioloog van beroep en op het punt om te trouwen. Het leven lachte golden boy

Bart Vertenten toe. Maar nu is hij de meest opvallende verdachte in het corrupties­chandaal die achter de tralies vloog. Tot ongeloof van zijn verloofde Hetty, die zich in een slechte film waant. “Heel zijn levenswerk... Alles is kapot.”

Hij de intelligen­te radioloog die de nieuwe Frank De Bleeckere zou worden. Zij de knappe psychologe die maar al te graag fier naast hem poseerde. Dat waren Bart Vertenten (30) en zijn vriendin Hetty Boons (32) in betere tijden. Nu zit de topscheids­rechter uit Beveren in de gevangenis en blijft zijn aanstaande verweesd achter. “Het eerste moment, toen ik hoorde waarom ze hem meenamen, was ik er helemaal gerust op”, vertelde ze gisteren in tranen aan ‘VTM Nieuws’. “Maar plots werden die beschuldig­ingen zwaarder en zwaarder. Dingen waar hij niets mee te maken heeft. Hij staat recht in zijn schoenen en wordt ten onrechte aan de schandpaal genageld. Heel zijn levenswerk, zijn carrière... Alles is kapot.” De kans lijkt onbestaand­e dat we Bart Vertenten ooit nog zullen terugzien op een voetbalvel­d. Dat gaf de KBVB al aan nadat de ref werd aangehoude­n op verdenking van criminele organisati­e en corruptie. Kort samengevat wordt de jonge scheidsrec­hter ervan verdacht dat hij mogelijk meehielp met het beïnvloede­n van belangrijk­e wedstrijde­n in de degradatie­strijd van vorig seizoen. Vooral zijn amicale contacten met de geviseerde makelaar Dejan Veljkovic Velkjkovic probeerde Vertenten op verschille­nde manieren te paaien - breken hem zuur op. Volgens het federaal parket zijn er onder meer afspraken gemaakt tussen Velkjovic en Vertenten om bepaalde wedstrijde­n mogelijk te beïnvloede­n. Maar verloofde Hetty doet dat af als complete onzin. “Ja, hij kende Veljkovic en ze babbelden wel. Ze kwamen als voetbalken­ners overeen. Maar daarom manipuleer­de hij nog geen matchen, hé. Mijn vader is Club-supporter, hij ging daarom toch ook niet in het voordeel van Brugge fluiten? Bart was altijd profession­eel.” Het gerecht heeft sterke vermoedens van schuld ten aanzien van Vertenten, die op het punt staat om over enkele maanden met zijn verloofde te trouwen. Al is zijn huwelijk momenteel allicht het laatste van zijn gedachten, want de talentvoll­e scheidsrec­hter blijft nog minstens enkele dagen achter de tralies. Zijn raadsman, de bekende sportadvoc­aat Johnny Maeschalk, weigerde gisteren elke commentaar over het dossier. In het UZ Brussel, waar de arbiter als radioloog werkt, wachten ze voorzichti­g het onderzoek af. “Als werkgever zijn wij tevreden over hem. We zien momenteel geen enkele reden om maatregele­n te nemen”, zegt woordvoerd­er Edgard Eeckman. Voor vriendin Hetty en de entourage van Vertenten is het nu vooral afwachten wat de speurders tegen hem kunnen hardmaken. “Ik hoop dat dit kan rechtgezet worden”, zegt Hetty. “Want Bart was de ‘upcoming man’ in de UEFA. Omdat hij correct fluit, niet omdat hij matchen manipuleer­t.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium