Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hannelore Bedert

VEELZIJDIG ZA 13/10 | BOURLASCHO­UWBURG | ANTWERPEN | WWW.TONEELHUIS.BE

- GUNTER JACOBS

“We vissen allemaal in dezelfde vijver, maar jaloezie heerst er zeker niet.”

Nu Nekka het een kwarteeuw uitzingt, trakteren die promotoren van het Nederlands­talige lied zichzelf en hun publiek op een bijzonder jubileumfe­est. VeelZIJdig, zoals de speciale editie in de Bourla is gedoopt, plaatst vrouwen centraal. “Het wordt geen feministis­che bedoening maar een warme, gezellige avond”, voorspelt Hannelore Bedert (34), een van de tien zangeresse­n.

Niet één maar tien zangeresse­n staan centraal op VeelZIJdig. Voor die speciale editie van de Nekka-Nacht moeten de schaarse mannen op het podium het stellen met een louter dienende rol. Als muzikanten ruggensteu­nen zij in de Bourlascho­uwburg vanavond een klein peloton Vlaamse en Nederlands­e zangeresse­n, te weten: Eva De Roovere, Hannelore Bedert, Riet Muylaert, Laïs, Els Dottermans, Mira, Kiki Schippers, Stephanie Struijk en Roosbeef. Ook de presentati­e is in vrouwelijk­e handen: de Antwerpse stadsdicht­er Maud Vanhauwaer­t praat de avond aan elkaar.

“Het aanbod straffe Nederlands­talige zangeresse­n is groot. We zijn heel trots op onze selectie en kijken uit naar de creatieve chemie tussen al deze artiesten. Door hun samenwerki­ng verwachten we een sprankelen­de avond”, zegt Koen Huygebaert, artistiek coördinato­r van Nekka.

Terwijl Hannelore Bederts eigen theatertou­rnee Vanaf nu doe ik alles wat ik wil dit najaar een verlengstu­k krijgt, maakt zij voor VeelZIJdig graag een ommetje. “Hiervoor hebben ze mij lang geleden al gevraagd”, licht Bedert toe. “Op de Nekka-Nacht ben ik al enkele keren te gast geweest. Ik draag de organisato­ren een warm hart toe. Omdat ze daar nog nooit een vrouwelijk­e centrale gast hebben gehad, lijken ze met deze editie een inhaalbewe­ging te willen maken. De realiteit is ook gewoon dat geen enkele vrouwelijk­e artiest zo groot is als pakweg Bart Peeters of Raymond van het Groenewoud. Daarom vind ik VeelZIJdig wel een leuk idee. Fijn dat ik er bij mag zijn. Door al die in het Nederlands zingende vrouwen samen te brengen, worden we natuurlijk wel weer in een hokje geduwd. Ditmaal stoort me dat niet, omdat ik het gevoel heb dat Nekka dit oprecht bedoelt.”

Klein Vlaanderen

Zelf is Hannelore Bedert met de meeste van de collega-zangeresse­n op de affiche vertrouwd. “Enkele van hen zijn zelfs goede vriendinne­n”, zegt ze. “Met Eva De Roovere heb ik een paar jaar geleden nog een tournee door Nederland gedaan, waarbij we telkens ook wat dingen samen speelden. Bij Jackobond, het afstudeerp­roject van Riet Muylaert aan Studio Herman Teirlinck, heb ik nog achtergron­dzang gedaan. Met Roosbeef heb ik aan een Te Gek!?-project deelgenome­n. Ook met Mira heb ik vaak het podium gedeeld. En met Jorunn Bauweraert­s van Laïs onderneem ik in het najaar een nieuwe concertree­ks rond het Livin’ Roots-concept. Zoals je merkt, is Vlaanderen klein en kennen we elkaar. Deze avond voelt voor mij dus heel vertrouwd aan, misschien wel meer dan een Nekka-affiche met grotere namen.”

Of er iets is dat de gasten op VeelZIJdig bindt? “De liefde voor de Nederlands­e taal! Die hebben we allemaal gemeen”, gelooft Hannelore Bedert. “Bijna ieder van ons heeft ooit wel eens in het Engels gezongen, maar schrijft en zingt nu in het Nederlands. Allemaal weten we dus ook hoe moeilijk het is om hiermee verder dan Vlaanderen en Nederland te geraken. We vissen allemaal enigszins in dezelfde vijver, maar jaloezie heerst er zeker niet.”

Unieke duetten

Bedert gaat zich ervoor hoeden op VeelZIJdig grote statements te maken. “Ik denk dat ook de andere gasten wel willen vermijden dat dit een feministis­che bedoening wordt. Dat risico loop je natuurlijk met een strikt vrouwelijk­e affiche. Ik heb het gevoel dat wij allemaal onze eigen plaats hebben. Daarom hoop ik dat dit een gewoon warme, gezellige avond wordt waarbij het toevallig of niet allemaal vrouwen zijn die centraal staan.” Door de Nekka-promotoren wordt VeelZIJdig aangekondi­gd als een bijzondere avond, waarbij alle dames niet alleen uit hun eigen repertoire putten maar ook unieke want eenmalige duetten brengen. “Dat was het initiële plan, maar in de praktijk is het bijna onmogelijk om dat voor elkaar te krijgen”, tempert Bedert dat voornemen. “In veel van de liedjes gaan de andere zangeresse­n weliswaar meezingen en -spelen, maar het opzetten van nieuwe duetten is een iets te ambitieus plan dat lang niet voor iedereen haalbaar gaat zijn. Ik voel wel dat we allemaal dingen samen willen doen. Hoe ver het komt, zal een verrassing zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Hannelore Bedert: “Deze avond met veel vriendinne­n voelt voor mij vertrouwde­r dan een NekkaNacht met grotere namen.”
FOTO FREDERIK BEYENS Hannelore Bedert: “Deze avond met veel vriendinne­n voelt voor mij vertrouwde­r dan een NekkaNacht met grotere namen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium