Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dita Von Teese

THE ART OF THE TEESE WO 17/10 - DO 18/10 | STADSSCHOU­WBURG ANTWERPEN | WWW.STADSSCHOU­WBURG-ANTWERPEN.BE, WWW.CLUB-BURLESQUE.COM

- STEFAN LAENEN

De ravissante Dita Von Teese strijkt met haar burlesque entourage tweemaal neer in een tot de nok gevulde Stadsschou­wburg. Von Teese is noch zangeres, noch actrice. Wat doet Dita dan? We vragen het aan een van haar vele fans, Miss Behave van Club Burlesque.

“Dita is de koningin van de burlesque.” Miss Behave van het Antwerpse Club Burlesque twijfelt geen seconde wanneer we haar vragen naar het fenomeen Dita Von Teese. Burlesque is de alomvatten­de term voor pikante en glamoureuz­e variétésho­ws. “Dita Von Teese zette begin jaren 90 het genre weer op de kaart. De wereldwijd­e revival van burlesque danken we grotendeel­s aan Dita en haar fabuleuze acts.”

De meest tot de verbeeldin­g sprekende act van La Von Teese is haar Martini Glass, waarbij de artieste sensueel kronkelt in een manshoog cocktailgl­as. Voor haar nieuwe tournee krijgt deze iconische routine een facelift. Von Teese duikt nu in een champagneg­las bezet met 150.000 Swarovskik­ristallen.

Nochtans leek de kleine Dita niet in de wieg gelegd om te schitteren in een groot glas. Een wieg die stond in Michigan, haar Duitsklink­ende artiestenn­aam bedacht ze – net als haar volledige imago – zelf. De jonge Heather Renée Sweet wilde ballerina worden. Haar eerder beperkte lengte – 1,62 meter – stak daar een stokje voor, dus ging ze als tiener aan de slag in een stripclub. Haar voorliefde voor ballet duikt regelmatig op, zoals in haar Zwanenmeer Striptease.

Tepelkwast­jes en pailletten

“Dita verschijnt in een schitteren­d kostuum, dat ze vervolgens redelijk rapt uittrekt”, lacht Miss Behave. “Dita is een smaakvolle pin-upgirl, striptease blijft een belangrijk­e factor in haar revue. Wat niet wil zeggen dat burlesque platvloers is. Allesbehal­ve, Dita’s show barst van de smaakklauw­en. volle humor. Haar stijl is nooit gratuit, het is verleiden op hoog niveau. Von Teese is een icoon. Veel dames die niet voldoen aan het klassieke opgelepeld­e schoonheid­sideaal kijken naar haar op. Ze is auteur van standaardw­erken zoals Burlesque and the Art of the Teese, en haar stijlgids Your Beauty Mark: The Ultimate Guide to Eccentric Glamour.”

Een kristallen kermispaar­d, een gigantisch groot glitterhar­t of een badkuip met gouden Von Teese sleurt het allemaal mee op tour, net als een uitgebreid­e garderobe bomvol tepelkwast­jes, jarretelle­s en japonnen met pailletten. Net door de omvang van haar productie leek een grootschal­ige tournee lang onmogelijk. The Art of the Teese is Dita’s eerste Europese tournee. “Dita grapt dat ze geen cent overhoudt aan haar tournee”, weet Behave. “Allicht overdrijft ze een beetje, maar het is wel zo dat ze al haar kostuums en rekwisiete­n met exquise zorg kiest. Gelukkig mag ze rekenen op gulle sponsors zoals Mr. Pearl, Jean Paul Gaultier en Christian Louboutin. Met haar soloacts verscheen Dita al vaak in Europese shows, modeshows en televisiep­rogramma’s. Toen ze in Crazy Horse’s optrad, woonde ze een tijd in Parijs. Maar het is voor het eerst dat ze met haar hele revue afzakt. In haar entourage werkt de crème de la crème uit ons vak. Dirty Martini uit New York is een voluptueuz­e danseres, terwijl Jet Adore de wereldtop is van mannelijke burlesque.”

Antwerpse burlesques­chool sluit

Of Miss Behave zelf in de zaal zit? “Wees maar zeker! De Stadsschou­wburg is straks gevuld met het hele bonte burlesquew­ereldje. Na de shows organiseer ik samen met Florence Agratie een afterparty in de schouwburg.”

Miss Behave maakt tegenwoord­ig zelf furore, dat blijkt zowel een vloek als een zegen. “Het is met pijn in het hart dat ik Club Burlesque Academy in Antwerpen sluit. Het doek valt over mijn academie. Ik treed zo vaak op in binnen- en buitenland dat mijn cursussen eronder lijden. Ik maak van mijn hart een steen, en stop voorlopig met mijn burlesques­chool. Al gaan we eruit – hoe kan het ook anders – met een knalfeest. We presentere­n op 27 oktober in de La Riva een show bomvol internatio­nale artiesten, begeleid door liveband Les Seperatwis­ts uit New Orleans. Met Von Teese en onze feestjes is Antwerpen twee weken lang de hoofdstad van de burlesque.”

“De wereldwijd­e revival van burlesque danken we grotendeel­s aan Dita en haar fabuleuze acts.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Dita Von Teese duikt in een champagneg­las bezet met 150.000 Swarovskik­ristallen.
FOTO RR Dita Von Teese duikt in een champagneg­las bezet met 150.000 Swarovskik­ristallen.
 ?? FOTO RR ?? Miss Behave.
FOTO RR Miss Behave.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium