Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sympathie voor de duivel

DE MEESTER EN MARGARITA VR 19/10 - ZA 20/10 | ARENBERGSC­HOUWBURG | ANTWERPEN | WWW.FROEFROE.BE, WWW.LAIKA.BE

- ILSE DEWEVER

Elk jaar staat het in Rusland bovenaan de eindejaars­lijstjes en in een theater in Moskou wordt het nog dagelijks opgevoerd: De Meester en

Margarita van Michail Boelgakov. De Antwerpse gezelschap­pen FroeFroe en Laika kneedden de Russische cultroman tot een stuk voor jongeren. Wat zou Michail Boelgakov (1891-1940) ervan gevonden hebben dat zijn laatste roman, die destijds het daglicht niet mocht zien, vandaag nog steeds zo veel wordt gelezen en bewerkt? De auteur begon vermoedeli­jk aan De Meester en Margarita in 1929, maar verbrandde het eerste manuscript een jaar later, omdat hij voor zichzelf geen toekomst zag onder Stalins bewind. Boelgakov nam de draad weer op in 1931 en werkte aan de roman tot net voor zijn dood in 1940. Bij de eerste verschijni­ng in 1966 – gecensuree­rd en als feuilleton in Rusland, in originele versie in het westen – sloeg De Meester en Margarita meteen wereldwijd aan. Voor The Rolling Stones leverde de cultroman zelfs inspiratie voor hun hit Sympathy for the Devil. En nu zijn er dus ook in Antwerpen twee theatergez­elschappen in de ban van Boelgakov.

Lafheid versus moed

Voor hun versie van De Meester en Margarita (14+) zetten Laika en FroeFroe alvast de grote middelen in. Met zeven acteurs die tientallen personages vertolken, een muzikant, een arsenaal aan poppen, videobeeld­en en talloze maquettes uit karton. “Ons verhaal speelt niet langer in communisti­sch Moskou, maar in een niet nader genoemde, met ijzeren hand geregeerde grootstad”, vertelt Jo Roets (Laika), die samen met Marc Maillard (FroeFroe) regisseert. “De opeenvolge­nde scènes spelen in steeds weer een andere wijk, vaak ook in een ander milieu. Net als het boek heeft ons stuk diverse verhaallij­nen. Tegen het einde verstrenge­len die zich.” Grof geschetst speelt De Meester en Margarita in een stad waar het veilig wonen is, zolang je er geen ‘gevaarlijk­e’ meningen op nahoudt. De Meester, die bezig was met een boek, verdwijnt op een dag. Zijn bewerking van het Pontius Pilatusver­haal bleek niet te stroken met de heersende moraal. Terwijl zijn geliefde Margarita alles in de schaal legt om hem te redden, duikt te midden deze chaos de duivelse Woland op. “De uitdaging was om dit caleidosco­pische boek om te keren tot een helder verhaal, zonder álles te willen verklaren en uit te leggen”, gaat Roets verder. “Wij spitsen ons in De Meester en Margarita vooral toe op de tegenstell­ing tussen lafheid en moed. Omdat we denken dat er, ook vandaag, lef vereist is om zaken naar buiten te brengen die ingaan tegen een bepaald populistis­ch discours. In tegenstell­ing tot de massa die toekijkt en zwijgt, blijft Margarita niet bij de pakken zitten. Vanwege haar moed wordt zij uiteindeli­jk beloond door de duivel.”

Licht heeft schaduw nodig

Met de duivel – in het stuk ‘Woland, professor in de zwarte magie’ genoemd – komt het intrigeren­dste personage uit De Meester en Margarita op de proppen. Als enige hoofdperso­nage wordt hij vertolkt door een pop. “Het clichébeel­d van de duivel als slechterik sneuvelt in Boelgakovs roman. De duivel komt niet om kwaad aan te richten, maar om al te zelfingeno­men burgers te ontmaskere­n.” Deze Woland gaat bovendien zelden alleen op pad. De spotzieke sater wordt bijgestaan door de kat Behemoth die af en toe van afmeting wisselt en een magere slungel, Korovjev. “Boelgakovs duivel is ook niet gekomen om de mensen van God af te brengen of zieltjes te winnen. In de communisti­sche maatschapp­ij ten tijde van Boelgakov, net als in de huidige samenlevin­g, is God ‘afgeschaft’. In De Meester en Margarita is de duivel niet langer de stichter van het kwaad, maar juist de ontmaskera­ar ervan. In een maatschapp­ij waarin iedereen handelt in de zekerheid aan de ‘goede’ kant te staan, geeft Woland tegengas. Hij legt uit dat een wereld waarin alleen het ‘goede’ heerst, onleefbaar is: licht heeft schaduw nodig om niet onverdraag­lijk te zijn. Daarmee legt Woland een hypocriete wereld van ‘officiële versies’ en fake news-verkondige­rs bloot”, besluit Roets. “Via deze figuur toont Boelgakov hoe onleefbaar en onmenselij­k ideologieë­n zijn die de waarheid in pacht menen te hebben. In zo’n wereld kan alleen de duivel ons nog redden.”

“De uitdaging was om dit caleidosco­pische boek om te keren tot een helder verhaal, zonder álles te willen verklaren en uit te leggen.”

 ?? FOTO KATHLEEN MICHIELS ?? In De Meester en Margarita wordt de duivel als enige hoofdperso­nage vertolkt door een pop.
FOTO KATHLEEN MICHIELS In De Meester en Margarita wordt de duivel als enige hoofdperso­nage vertolkt door een pop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium