Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grafzerk met een gouden randje

-

ROCK TOM PETTY American Treasure ★★★★è

Toen Tom Petty een jaar geleden plots overleed, kon je niet naast de bedroefde lofredes van collega’s en vrienden kijken. An American Treasure, een vierdelige box die zijn hele carrière overspant, straalt dezelfde warmte uit. Nee, dit is niet de ‘ultieme Tom Petty & The Heartbreak­ers-box’ die alle commerciël­e hoogtepunt­en uit zijn carrière bundelt. Echtgenote Dana, dochter Adria en muzikanten Mike Campbell en Benmont Tench van The Heartbreak­ers gingen – samen met andere samenstell­ers – intuïtieve­r te werk om Petty’s muzikale verhaal te herschrijv­en als alternatie­f parcours. Verdeeld over vier schijfjes krijgt elk decennium sinds de jaren 70 even veel aandacht. Er zijn nooit uitgebrach­te liveopname­s, alternatie­ve opnames van songs die later een te ‘glossy’ productie meekregen, je krijgt een aantal onuitgegev­en songs waarvan het moeilijk te vatten is dat ze in de schuif bleven. Tussendoor ook wat b-kantjes of albumtrack­s die wat onderschat waren. Je krijgt hits als Breakdown, Straight Into Darkness, I Won’t Back Down of Into the Great Wide Open, maar nooit zoals je ze al kende. En de hele tijd zijn daar de glorieuze Heartbreak­ers, na de E Street Band de strafste begeleidin­gsband in het Amerikaans­e rockveld. Familieled­en en muzikanten geven uitleg bij elk van de zestig tracks, nog een manier om deze bij ons onderschat­te Amerikaan meer naar waarde te schatten. Het strafste aan An American Treasure? Dat het niveau zo hoog ligt, dat je die vele andere hits niet eens mist. Wie dat wel doet, kan ze midden november in huis halen op een nieuwe dubbele compilatie. An American Treasure is een grafzerk met een gouden biesje.

 ?? FOTO AP ?? Familie en muzikanten van Tom Petty herschrijv­en op An Amerincan Treasure het muzikale verhaal van de vorig jaar plots overleden zanger.
FOTO AP Familie en muzikanten van Tom Petty herschrijv­en op An Amerincan Treasure het muzikale verhaal van de vorig jaar plots overleden zanger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium