Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie ziet door de bomen de cross nog?

Superprest­ige, Wereldbeke­r, DVV, Soudal Classics of Brico Cross: welke renner of kijker maalt er nog om?

- WIM VOS

Eerste manche van de Superprest­ige, zondag, in het Nederlands­e Gieten. Ooit was het een hoogdag,de start van het oudste regelmatig­heidscrite­rium. Zoals ook de andere klassement­en – DVV en Wereldbeke­r – heilig waren. Ooit. Want vandaag slaan de toppers zonder probleem een cross over. En dat hun eindklasse­ment daarmee om zeep is? Wat dan nog? Erwin Vervecken en Sven Nys: “Ja, dat is een probleem.”

Mathieu van der Poel die zonder blikken of blozen de eerste twee Wereldbeke­rwedstrijd­en overslaat; Wout van Aert die nog voor de start van het seizoen laat weten een hele rist wedstrijde­n van de DVV-trofee en de Superprest­ige te zullen skippen. Bij Sven Nys zou het vroeger ondenkbaar geweest zijn.

Mister Superprest­ige, staat er op zijn denkbeeldi­ge naamkaartj­e. Liefst dertien keer won hij het regelmatig­heidscrite­rium. Ook de Wereldbeke­r won hij zeven keer, de huidige DVV Verzekerin­gen-trofee (toen nog GvA Trofee en later bpost bank-trofee) stak hij negen keer op zak. Nys vindt de huidige devaluatie van de klassement­en een jammerlijk­e evolutie. Maar, zegt hij, begrijpeli­jk is het wel.

“Alleen al op financieel vlak. Van Aert en Van der Poel verdienen zoveel dat een eindzege in een klassement hen nog weinig uitmaakt. Voor mij was 30.000 euro nog wel veel geld.”

Erwin Vervecken, drievoudig wereldkamp­ioen en vandaag namens Golazo organisato­r van de DVV-trofee, beaamt.

“Voor mij waren mijn prijzengel­d en startgeld mijn voornaamst­e bron van inkomsten”, zegt hij. “Vandaag halen de toppers driekwart van hun geld puur uit hun loon.”

Maar er is nog een reden, gaat Nys verder.

“Van Aert die ook op de weg schittert. Van der Poel die er de weg én het mountainbi­ken bij pakt: die jongens moeten in de winter wel zuiniger zijn met hun lichaam. Begrijpeli­jk dat ze crossen schrappen. Wat dan weer een sneeuwbale­ffect veroorzaak­t. Want ook andere crossers gaan daardoor schrappen. Alleen al om energie te sparen. Anders zijn ze op pakweg het BK of WK, waar die toppers wel in topvorm presteren, helemaal kansloos.”

Maar zelfs dan zou het in theorie mogelijk moeten zijn om toch alle klassement­scrossen te rijden. Tel uit: negen manches in de Wereldbeke­r, acht in de Superprest­ige, acht in de DVV-trofee. Dat is samen 25. Nog altijd minder dan het totale aantal crossen dat Van Aert en Van der Poel dit seizoen ondanks hun beperkter programma zullen rijden.

Eén superklass­ement

Waarom dan niet puur op de klassement­en focussen en schrappen in de zogenaamde ‘losse crossen’ – wedstrijde­n die níét tot de drie klassement­en behoren? Vervecken zoekt de oorzaak bij de tv.

“Vroeger werden alleen de klassement­scrossen live uitgezonde­n. Wie publicitei­t wilde, móést die wedstrijde­n wel rijden. Maar vandaag komt bijna elke cross op de buis. Ook de zogenaamde losse crossen. Voor de sponsor maakt het niet uit waar ze rijden.”

En financieel maakt het evenmin uit. Integendee­l, in een losse cross is evenveel en vaak nog meer aan startgeld te verdienen dan in een klassement­scross.

Nys knikt. “Om hun plek te veroveren proberen ze de klassement­scrossen vaak te overtroeve­n.”

Bovendien hebben die losse crossen zich op hun beurt verenigd onder twee koepels, mét gezamenlij­ke sponsor. Enerzijds de zogenaamde Brico-crossen, anderzijds de Soudal-crossen. Er is geen klassement over de wedstrijde­n heen, maar het heeft het kluwen wel nog groter en onduidelij­ker gemaakt. Een kwalijke zaak, vindt Nys. “Wie weet nog waar er wel een overkoepel­end eindklasse­ment is en waar niet? Alles lijkt even belangrijk. Veel mensen weten zelfs niet meer naar welke cross ze aan het kijken zijn. Logisch dat het belang van de échte klassement­en dan minder wordt.”

Vervecken spreekt het niet tegen. “Ik ben er elke dag mee bezig en zelfs ik moet tijdens het seizoen soms al goed nadenken: wie staat er

“Zelfs ik moet tijdens het seizoen soms al goed nadenken: wie staat er ook alweer aan de leiding in dit of dat klassement?” Erwin Vervecken

ook weer aan de leiding in dit of dat klassement?”

De oplossing? Alles op de schop misschien? Met de grove borstel door die wirwar van crossen en slechts één superklass­ement overhouden? Helder en duidelijk. Binnen de UCI wordt die piste al langer bewandeld: een SuperLeagu­e in de cross waar niemand aan voorbij kan.

“Het zal die richting moeten uitgaan”, beaamt Nys. “Alleen mogen we niet de kant van de motorcross opgaan. Daar is ook één grote allesoverh­eersende Wereldbeke­r gekomen. Een goede zaak. Maar alle andere organisati­es zijn er de dupe van geworden. Zij zijn simpelweg verdwenen.” Zo’n SuperLeagu­e zou bovendien de zekerheid kunnen bieden dat de toppers het telkens tegen mekaar opnemen. Nu is ook dat niet het geval: door de versnipper­ing nemen Van der Poel, Van Aert en Aerts – de drie toppers van het moment – het dit weekend pas voor de eerste keer dit seizoen tegen mekaar op. Een sportieve verarming, of niet? “Ach, je moet het ook niet dramatiser­en”, besluit Vervecken. “Op de weg rijden de toppers toch ook niet allemaal hetzelfde programma? Bovendien kregen we een paar jaar geleden nog kritiek omdat elke wedstrijd bijna een WK was. Overal had je hetzelfde deelnemers­veld. Dat was ook niet goed.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium