Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het ging over Puurs tot aan het stemhokje”

Kris Peeters erkent dat resultaat voor CD&V maar matig is

- DIRK HENDRIKX

Kris Peeters eindigde de campagne zoals ze begon: met gedoe over zijn verhuizing uit Puurs naar Antwerpen. “Tot aan het stembureau kreeg ik het te horen, of ik niet in Puurs moest stemmen”, klaagde de CD&V-lijsttrekk­er gisteravon­d. “Niet iedereen hier in Antwerpen is correct gebleven... Eén iemand werd altijd geviseerd.”

Nee, hij wil dit daarom niet aanvoeren als reden of drogreden voor de vrij matige uitslag. Maar toch, in zijn eerste analyse weegt de kritiek die hij als inwijkelin­g kreeg zwaar door: “Ook elders zijn toch mensen verhuisd? Burgemeest­er Wim Dries in Genk heeft nooit zo’n zaak gemaakt van de verhuizing van Zuhal Demir. In Mechelen is daar ook niets over gezegd (waar Johan Van

Overtveldt voor N-VA naartoe is verhuisd, red.).”

Magere kant

Peeters doet er niet flauw over: hij had gerekend op een uitslag tussen 7 en 10% en de 6,8% is dus aan de magere kant. En zijn ook vrij matige resultaat in voorkeurst­emmen, nog na Jinnih Beels en Peter Mertens? “Veel voorkeurst­emmen strelen de ijdelheid. Dat is leuk. Maar het gaat hier in de eerste plaats om de prestatie van ons team.”

De vicepremie­r en Antwerpse lijsttrekk­er zakte gisteravon­d rond 20u af naar het Felix Pakhuis tegenover het MAS op het Eilandje. De zaal daar zat maar voor de helft vol. Ze waren wel zo slim om allemaal dicht op elkaar te gaan staan en luid te applaudiss­eren toen Kris Peeters zijn intrede deed. Zo leek het voor het oog van camera’s een uitbundige ontvangst in een vol huis.

De stemming was gemengd. Een beetje gelaten, want meer had er echt wel nooit in gezeten, met toch ook met een zekere strijdvaar­digheid, want het had erger kunnen zijn.

“Het is wat het is”, zegt één militant. “We zijn grondig verjongd. Geef het wat tijd. Bart De Wever haalde ook geen 30% in het begin”, probeert een andere.

Sommigen zingen de lof van Kris Peeters. Helemaal volgens het boekje: dat hij zijn nek heeft uitgestoke­n, veel klappen heeft opgevangen, de CD&V op de kaart heeft gezet én voor verjonging heeft gezorgd.

Anderen geven in bedekte termen aan dat er achter de schermen ook in minder positieve termen over wordt gedacht. “Het is een dubbel gevoel”, zegt iemand. “Er zijn hier mensen die al vele jaren op een CD&V-kabinet werken en die nu misschien naar een andere job bij de stad zullen moeten uitkijken. Dat is niet zo leuk. Er zijn heel wat mensen voor wie het nu spannende dagen worden.”

Enkele jongeren die op de lijst van een district stonden, zeggen dat hun jongerenvo­orzitter hen op het hart had gedrukt om geen verklaring­en af te leggen. “Tja, het is wat het is”, zegt een kandidaat die ergens op de stadslijst staat.

“Het komt wel goed. Niets is voor de eeuwigheid”, zegt een vrouwelijk­e militant filosofisc­h. “Kijk eens naar al die jonge mensen die zich hebben geëngageer­d.”

Kris Peeters

Lijsttrekk­er CD&V Antwerpen

“Ik ambieer geen schepenamb­t. Daar hebben we genoeg andere goede mensen voor.”

Geen schepenamb­t

Kris Peeters blijft erbij dat hij geen schepenamb­t ambieert. “Daar hebben we genoeg goede mensen voor. Ik heb wel veel ervaring met onderhande­lingen voor een goed akkoord, een akkoord dat goed is voor ons op verbinding gerichte programma, en met interessan­te mandaten voor onze mensen.”

Gaat Kris Peeters nu in de komende zes jaar de locomotief blijven voor de CD&V in Antwerpen, vraag ik een oudgediend­e. “Zes jaar? Dat is een eeuwigheid in de politiek.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Kris Peeters is zichtbaar teleurgest­eld in het resultaat van zijn partij en in zijn voorkeurst­emmen. “Voorkeurst­emmen strelen de ijdelheid, maar het gaat in de eerste plaats om de prestatie van het team.”
FOTO KRIS VAN EXEL Kris Peeters is zichtbaar teleurgest­eld in het resultaat van zijn partij en in zijn voorkeurst­emmen. “Voorkeurst­emmen strelen de ijdelheid, maar het gaat in de eerste plaats om de prestatie van het team.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium