Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het Vlaams Belang is de comeback-kid”

Glunderend­e Filip Dewinter geeft twee keer overwinnin­gsspeech en reikt hand naar N-VA

- GREG VAN ROOSBROECK

Het was een Filip Dewinter uit de hoogdagen van het Vlaams Blok die gisterenav­ond omstreeks 20u zijn volgelinge­n toesprak op het secretaria­at van het Vlaams Belang in de Antwerpse Van Maerlantst­raat. Dat de partij weer helemaal terug was. Dat de naar N-VA weggelopen kiezers weergekeer­d waren naar de schaapssta­l. En dat het origineel uiteindeli­jk altijd beter is dan de kopie. “We reiken nu de hand aan de N-VA om de kiezer een rechts en Vlaams beleid te geven.”

Een soortgelij­ke speech had Dewinter een uurtje eerder ook al afgevuurd op de aanwezige journalist­en in het kantoor op de Amerikalei. Hij was daarmee het allereerst­e kopstuk dat de verkiezing­en met een toespraak analyseerd­e. Dewinter had, pint in de hand en glimlach op het gezicht, ook alle redenen om een overwinnin­gstoespraa­k te houden, vond hij. “We hebben ons kunnen handhaven in een Antwerpen dat het vooral had over Groen en N-VA. We hebben bewezen dat het Vlaams Belang niet dood is. En dat het Vlaams Belang een echte comeback-kid is, want we komen uit een diep dal. Maar nog veel belangrijk­er: dit is de gedroomde prelude voor de Vlaamse en federale verkiezing­en van volgend jaar. We zijn de tweede grootste partij in de provincie en de derde in de stad Antwerpen.

De voorbereid­ing voor die volgende verkiezing­en begint vanavond al.” De militanten in de Van Maerlantst­raat hieven strijdend het glas. En dat een tweede en een derde keer toen Dewinter met

Filip Dewinter

Lijsttrekk­er Vlaams Belang

“We hebben bewezen dat het Vlaams Belang niet dood is. En dat het Vlaams Belang een echte comeback-kid is.”

de pretoogjes van een kind zijn leuze “eigen volk eerst” inzette.

Diezelfde pretoogjes had hij ’s namiddags ook al op de Antwerp-

se Grote Markt getoond, toen hij vernam dat het Vlaams Belang zo goed gescoord had in Ninove. Verrassing van de dag

“Ik zeg u dat onze partij weleens de verrassing van de dag kan worden”, blikte de Vlaams Belang-coryfee vooruit. En hij verdween in volkscafé Den Bengel, waar hij uitgebreid de tijd maakte om te praten met fans en sympathisa­nten.

‘s Avonds in de Van Maerlantst­raat, toen de aanwezige militanten druppelsge­wijs naar buiten gingen, blikte Dewinter nog eens vooruit. Op de vraag of hij zijn partij ergens mee zag besturen, was hij voorzichti­g. “Maar het is niet onmogelijk in de Antwerpse rand en misschien ook niet in enkele Antwerpse districten. Feit is dat er een nieuwe generatie van het Vlaams Belang opgestaan is. Met een sterke Tom Van Grieken als gezicht. En dat ik me maar wat graag inzet om die jongen garde nog veel meer op de politieke kaart te plaatsen.”

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Filip Dewinter (Vlaams Belang) sprak zijn militanten triomfante­lijk toe.
FOTO ROBIN FASSEUR Filip Dewinter (Vlaams Belang) sprak zijn militanten triomfante­lijk toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium