Gazet van Antwerpen Stad en Rand

+0 “Ach, elke grote ondernemin­g is ooit klein begonnen”

Droge pistolets, veel Jupilers en lichte ontgoochel­ing

- PROCENT ZETELS

Open Vld haalt in de stad Antwerpen 5,6% van de stemmen en twee zetels in de gemeentera­ad. “We zijn een rasechte start-up. Het beste moet voor ons nog komen”, zegt lijsttrekk­er Philippe De Backer.

Zowat tweehonder­d liberalen hielden het zondag de hele avond erg rustig in het Liberaal Huis in de Sint-Aldegodisk­aai. Er waren honderden droge pistolets, een klein beetje charcuteri­e, water en vooral veel flesjes Jupiler. Kostuums waren duidelijk in de minderheid. Hemdsmouwe­n en T-shirts zijn bij de blauwe partij veel populairde­r. Plastrons waren hier haast niet te zien. De gemiddelde leeftijd lag bij de aanwezigen duidelijk onder de veertig jaar.

Feestneuze­n evenmin. De sfeer was eerder gezapig. “We zijn dan ook niet zo’n grote partij. De anderen gaan met al de aandacht lopen”, klinkt het bij zowat iedereen die we spreken. Af en toe klinkt er luid applaus als er op het televi- siescherm wordt afgeroepen dat een liberaal in een andere stad de burgemeest­erssjerp kan behouden, zoals in Mechelen en Kortrijk. Maar de eerste resultaten van de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen worden eerder lauw onthaald. De score van Open Vld blijft vastgeroes­t op een dikke 5%.

Fundament van een start-up

Pas tegen 21 uur, als lijsttrekk­er Philippe De Backer binnenkomt, ontstaat er enige animo. “Philippe! Philippe!”, klinkt het luid als hun kopman eindelijk het huis betreedt. De Backer klinkt strijdvaar­dig, maar is ook ontgoochel­d. “Ik had gehoopt dat we vandaag al konden oogsten. Maar dat is helaas niet het geval”, zegt De Backer.

“Soms mochten we niet deelnemen aan debatten op televisie. En we hebben niet meegedaan aan de moddercamp­agne. Maar we hebben wel het fundament gelegd van een rasechte start-up. Elke grote ondernemin­g is ooit

klein begonnen. We gaan in de komende maanden blijven verder bouwen aan deze partij. Het beste moet voor ons nog komen.”

Niet polarisere­nd

Vlaams parlements­lid WillemFred­erik Schiltz, de immer goedlachse nummer vier op de Open Vld-lijst, gelooft ook sterk in de nieuwe generatie. “Onze partij is stevig verveld. Er zijn veel mensen die voor het eerst zijn opgekomen”, zegt Schiltz. “Het heeft zijn tijd nodig om dat te vertalen naar een goed resultaat. We hebben nochtans een goed verhaal gebracht. Maar we zijn niet polarisere­nd geweest.”

Heeft dat gebrek aan polarisati­e de partij stemmen gekost? “Het was op die manier alleszins moeilijker om in de aandacht te komen”, zegt Schiltz. “De discussie in de media ging vaak tussen mensen die erg tegengeste­lde meningen hebben. Daardoor kwamen wij vaak niet aan bod.”

 ??  ?? Lijsttrekk­er Philippe De Backer (Open Vld)
Lijsttrekk­er Philippe De Backer (Open Vld)
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? ) was ontgoochel­d door het resultaat, maar is hoopvol voor de toekomst.
FOTO DIRK KERSTENS ) was ontgoochel­d door het resultaat, maar is hoopvol voor de toekomst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium