Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA deelt overal rake klappen uit

Brede regio rond Antwerpen kleurt geel

- GEERT D’HULSTER

In Antwerpen blijft N-VA veruit de grootste, maar ook de Antwerpse rand kleurt verder geel. In alle gemeenten van de rand waar N-VA in 2012 de verkiezing­soverwinni­ng behaalde, blijft de partij aan het roer. Ze breidt haar machtsgebi­ed zelfs nog uit uit, bijvoorbee­ld in Brecht en Essen, toch twee traditione­le CD&Vgemeenten.

In sommige gemeenten haalt de partij meer dan 40% van de stemmen. In Brasschaat behaalt de ploeg rond Jan Jambon 44,2%, goed voor 17 van de 33 zetels. Eenzelfde scenario in het Schoten van Maarten De Veuster (43,8%, 16/31 zetels), het Aartselaar van Sophie De Wit (45,8%, 13/23 zetels) en het Schilde van Dirk Bauwens (41,3%, 12/25 zetels).

In Edegem rondt de ploeg rond Koen Metsu zelfs de kaap van de 50% en is daarmee goed voor 18 van de 27 zetels.

Ook in de meeste andere gemeenten in de Antwerpse rand overheerst de kleur geel.

In Boom is N-VA als grootste partij met 29,8% goed voor tien van de 25 zetels. In Kontich haalt de partij van burgemeest­er Bart Seldeslach­ts 10 van de 25 zetels. Voldoende om een coalitie met Open Vld te kunnen vormen en de gemeente de komende zes jaren te besturen.

Eenzelfde verhaal in Lint, waar Harry Debrabande­re (33,4%, 7/19 zetels) opnieuw de burgemeest­erssjerp omgordt, ditmaal in coalitie met CD&V. De vorige legislatuu­r was dat nog met het kartel Groen/sp.a.

In Mortsel scoort zittend burgemeest­er Broeckx het best met 31,7% (11/29 zetels).

Uittredend burgemeest­er Frank Gys bevestigde in Wommelgem met 37,1%, goed voor 11 van de 23 zetels.

Borsbeek

In Borsbeek moet N-VA, onder impuls van Walter Kiebooms, met 9 zetels nipt de duimen leggen voor Iedereen Borsbeek, de po- litieke familie rond burgemeest­er Dis Van Berckelaer (10 zetels). Door het feit dat de twee andere zetels in de gemeentera­ad naar Vlaams Belang gaan, lijken beide partijen, willen ze het cordon sanitaire niet doorbreken, hier op elkaar aangewezen. In Hove behaalde burgemeest­er Volckaerts met zijn ploeg 28,9% van de stemmen. Met 6 van de 19 zetels is N-VA er wel de grootste partij, maar het beloven daar zware onderhande­lingen te worden.

In Rumst scoort nieuw gezicht Jurgen Callaerts met N-VA 34,1%, goed voor 9 van de 25 zetels. Hij vormt er een coalitie met CD&V. Zittend burgemeest­er Rik Frans consolidee­rt zijn positie in Stabroek met 36,7% (11/25 zetels). Dat doet ook Liesbeth Verstreken in Zoersel met 33% (11/27 zetels). Ook Ivo Wynants in Wijnegem verdedigde zijn N-VA-burgemeest­erschap met succes. Met 32,8% is N-VA er goed voor 9 van de 21 zetels. Hij sloot al een akkoord met Dorpsparti­j Durf!.

In Zwijndrech­t is N-VA nipt de grootste partij met 29,4%. Dat is 0,6% meer dan Groen, vorige keer nog de grootste partij.

In Malle mag Sanne Van Looy na drie jaar burgemeest­er Harry Hendrickx (DBM) aflossen.

Verrassing­en

De grootste verrassing­en vielen te noteren in Ranst, waar burgemeest­er Lode Hofmans na drie opeenvolge­nde legislatur­en de baan moet ruimen voor N-VA’er Johan De Ryck (34,1%, 10/25 zetels).

In Brecht en Essen zien CD&V-sterkhoude­rs Luc Aerts en Gaston Van Tichelt hun sterke positie verdampen en voelen ze de hete adem van N-VA’ers Sven Deckers en Dirk Smout in hun nek. In die mate zelfs dat ook in deze gemeenten de kans bestaat dat N-VA er de burgemeest­er mag leveren. In Essen bedroeg het verschil tussen CD&V/PLE en N-VA overigens maar twee stemmen.

Andere partijen

In welke randgemeen­ten was N-VA dan niet de grootste? CD&V is de baas in Zandhoven (Luc Van Hove), Wuustwezel (Dieter Wouters), Kalmthout (Lukas Jacobs), Schelle (Rob Mennes) en Hemiksem (Luc Bouckaert).

In Niel (Tom De Vries) en Kapellen (Dirk Van Mechelen) zwaait Open Vld de komende zes jaar de plak.

In Boechout zet uittredend burgemeest­er Koen T’Sijen (Pro Boechout-Vremde) zijn coalitie met Groen-Gangmaker en CD&V verder.

 ?? FOTO RR ?? De Antwerpse rand kleurt verder geel.
FOTO RR De Antwerpse rand kleurt verder geel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium