Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA heerst in provincie, sp.a krijgt stevige klappen

- PATRICK VAN DE PERRE

De N-VA, die goed standhoudt, en Groen, dat er flink op vooruitgaa­t, zijn in de Antwerpse provincier­aad de winnaars van de avond. De sp.a, die ruim 4% verliest, mag zijn wonden gaan likken. En de CD&V houdt met een verlies van 1% zijn kaarten gaaf.

De resultaten voor de Antwerpse provincier­aad vertonen veel gelijkenis­sen met die van de stad Antwerpen. De N-VA blijft met voorsprong de grootste partij met 32,8% van de stemmen.

Dat is een verlies van ongeveer 3% ten opzichte van 2012. Met dit resultaat kaapt de partij veertien zetels weg.

Groen krijgt zes zetels in de nieuwe provincier­aad en is de grootste stijger. Terwijl het in 2012 nog 9,3% van de stemmen kreeg, is dat nu 14,4%.

Daarmee zet Groen de winst in veel Antwerpse gemeenten ook om in een goed resultaat in de provincie. “Net zoals in de rest van Vlaanderen hebben we in de provincier­aad voor een groene golf gezorgd”, zegt nationaal partijvoor­zitter van Groen Meyrem Almaci.

Rood bloedt, CD&V status quo

Ook bij de sp.a is de trend die zich in verschille­nde gemeenten aftekent, terug te vinden op het niveau van de provincie. Maar dan in de dalende lijn.

De socialiste­n behalen 8% van de stemmen, wat goed is voor twee zetels. Daarmee verliezen de socialiste­n bijna 5% ten opzichte van 2012. Toen klokte de partij af op 12,8%

CD&V blijft min of meer status quo met 15,4% van de stemmen. Goed voor zes zetels. In 2012 behaalde de partij 16,8%. Dat betekent dat CD&V ook in de provincier­aad opnieuw in het midden van het bed ligt.

Bij Vlaams Belang mogen ze tevreden zijn. Met 14,2% van de stemmen en zes zetels, krabbelt de partij ook op dit politiek niveau

Meyrem Almaci

Voorzitste­r Groen

opnieuw voorzichti­g recht. Het wint net geen 4% in vergelijki­ng met zes jaar geleden.

Open Vld verliest minder dan 1% en moet het doen met twee zetels. En PVDA stijgt net iets meer dan 1%. Ze gaat van 3,4 naar 4,5%. Dat levert haar een zetel op.

De nieuwe centrumpar­tij D-SA haalt in de provincier­aad geen enkele zetel. Net zoals alle andere kleine partijtjes.

Huidige coalitie kan

De huidige coalitie binnen het Antwerpse provincieb­estuur bestaat uit N-VA, CD&V en sp.a. Mathematis­ch is het mogelijk om ook de volgende zes jaar met deze drie partijen verder te gaan.

Maar het is evenmin uitgeslote­n dat de sp.a bedankt wordt voor bewezen diensten of plaats moet ruimen voor een andere partij.

In de nieuwe provincier­aad zijn 36 zetels te verdelen. Dat zijn er een pak minder dan zes jaar geleden. Toen waren dat nog 72 zetels. Daardoor is het vrij moeilijk te berekenen hoeveel zetels partijen hebben gewonnen of verloren.

Die verminderi­ng van het aantal zetels heeft te maken met de hervorming­en op dit politieke niveau, die aflopende legislatuu­r zijn doorgevoer­d. Er werden onder meer ook een aantal bevoegdhed­en overgeheve­ld naar de gemeenten.

‘‘Net als in de rest van Vlaanderen, hebben we in de provincie voor een groene golf gezorgd.’’

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Sp.a-lijsttreks­ter Inga Verhaert deelt in de dalende trend. N-VA-lijsttrekk­er Luk Lemmens houdtstand.
FOTO RR FOTO RR Sp.a-lijsttreks­ter Inga Verhaert deelt in de dalende trend. N-VA-lijsttrekk­er Luk Lemmens houdtstand.
 ??  ??
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium