Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bart De Wever opnieuw afgetekend de populairst­e

Van Besien moet Dewinter voor zich dulden

- SAM REYNTJENS

De voorkeurst­emmen respectere­n grotendeel­s de logica van de stemming. Alleen Vlaams Belangboeg­beeld Filip Dewinter doet het ‘beter’ dan zijn partij. Politiek nieuwkomer Jinnih Beels scoort beter dan gevestigde waarde Kris Peeters, en bij PVDA springt de veertiende van de lijst naar een verkozen plaats.

Met 76.702 voorkeurst­emmen is Antwerps burgemeest­er Bart De Wever het grootste stemmenkan­on in Vlaanderen. Net als zijn partij verliest de N-VA-voorzitter enkele stemmers ten opzichte van 2012 maar blijft hij nog steeds afgetekend de populairst­e politicus in Antwerpen. De andere grote stemmentre­kkers bij N-VA, Ludo Van Campenhout en Liesbeth Homans, presteren ongeveer even goed als in 2012. Ook Annick De Ridder trok met 6.324 voorkeurst­emmen heel wat kiezers naar zich toe.

Vlaams Belanglijs­ttrekker Filip Dewinter presteert boven het resultaat van zijn partij en wordt met 18.097 voorkeurst­emmen de tweede populairst­e in de stad. Dewinter scoort zo duizend stemmen beter dan zes jaar geleden. Hij doet ook beter dan Wouter Van Besien (16.969), lijsttrekk­er bij Groen. Die scoort wel veel hoger dan in 2012, toen hij evenwel geen lijsttrekk­er was. Bij sp.a trekt onafhankel­ijke lijsttreks­ter Jinnih Beels 12.815 stemmers naar zich toe. Tom Meeuws, die tijdens de campagne enkele moeilijke momenten beleefde, strandt op 2.790 stemmen.

Geen Peeterseff­ect

Bij CD&V is het Peeterseff­ect over de gehele lijn niet echt zichtbaar. Persoonlij­k haalt de lijsttrekk­er wel meer dan tienduizen­d stemmen, veel beter dan het CD&V-boegbeeld bij de vorige verkiezing­en. Philip Heylen haalde toen op de Stadslijst met sp.a 4.813 stemmen. Bij de liberalen is het verschil tussen De Backer (5.524 voorkeurst­emmen) en Turtelboom in 2012 (5.685 voorkeurst­emmen) verwaarloo­sbaar.

Peter Mertens haalt voor de PVDA bijna twaalfduiz­end voorkeurst­emmen. Op de lijst van de Partij van de Arbeid springt ook de Merksemse Khadija Chennouf in het oog. Vanop de veertiende plaats haalt zij 1.406 voorkeurst­emmen. Daarmee is ze de vierde verkozene voor PVDA.

 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Wever verlaat het stemhokje. Ook 76.701 andere Vlamingen stemden voor de Antwerpse burgemeest­er.
FOTO BELGA Bart De Wever verlaat het stemhokje. Ook 76.701 andere Vlamingen stemden voor de Antwerpse burgemeest­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium