Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Di Rupo verliest, Lutgen wint

PS blijft overeind, PTB en Ecolo gaan vooruit

- (dod,mamu)

De grote drie partijen verliezen terrein in Wallonië, terwijl PTB en Ecolo komen opzetten. PS kan zich niettemin, ondanks de schandalen, handhaven in de grote steden.

In de uitvalsbas­is van PS-voorzitter Elio Di Rupo, behoudt de partij haar absolute meerderhei­d in zetels waarschijn­lijk nipt, ondanks stemmenver­lies. Di Rupo was lijstduwer, maar naar zijn voorkeurst­emmen werd uitgekeken. Omdat zijn partijgeno­ot Nicolas Martin waarschijn­lijk de meeste stemmen binnenhaal­t, wordt die de nieuwe burgemeest­er. Een coalitie met Ecolo is

Bergen, waarschijn­lijk, al bevestigde Di Rupo dat niet in zijn overwinnin­gsspeech. De PTB wordt er op 8% gehouden, Ecolo haalt 12,7%.

Ook in waar de telling totaal in de soep draaide, zou de PS haar positie als grootste partij behouden. Burgemeest­er Willy Demeyer zou uitkomen rond de 33%. De PTB wort hier de derde partij met 17%.

In waar Paul Magnette een absolute meerderhei­d verdedigt, houdt de PS zo’n 41% van de stemmen over (een verlies van 7%), met twee derde van de bureaus geteld. De PTB rukt er sterk op, naar zo’n 16%, en wordt de tweede partij.

Luik,

Charleroi,

In behoudt cdHvoorzit­ter Benoît Lutgen zijn absolute meerderhei­d in de strijd met de eenheidsli­jst van zijn broer Jean-Pierre waarin alle oppositiep­artijen zijn vertegenwo­ordigd. “Dit is een fantastisc­he overwinnin­g”, reageerde Lutgen na afloop opgelucht. De Franstalig­e centrumpar­tij behoudt ook de sjerp in en

Minister Marie-Christine Marghem betaalt in wel een zware factuur voor de energiecri­sis. Ze verliest er bijna 8% én haar kansen op de burgemeest­erssjerp. Ook de PS van Rudy Demotte verliest er terrein maar blijft ruim de grootste. Demotte zou al een coalitie met Ecolo klaar hebben dat ook hier fors wint (17%).

Bastenaken

Namen

Moeskroen.

Doornik

 ?? FOTO ISOPIX ?? Elio Di Rupo behoudt in Bergen nipt zijn absolute meerderhei­d.
FOTO ISOPIX Elio Di Rupo behoudt in Bergen nipt zijn absolute meerderhei­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium