Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oranje op een wolk naar Brussel na historisch­e zege tegen Duitsland

Historisch­e 3-0-zege tegen Duitsland voldoende voor Nederland om zich weer bijna Europees kampioen te wanen

- FRANK BUYSE

“Dit had heel het land nodig”, glunderde de Nederlands­e bondscoach Ronald Koeman na de historisch­e 3-0 tegen Duitsland. En ook: “Ik voorzie een grote toekomst voor het Nederlands­e voetbal!” Eén geflatteer­de overwinnin­g en de Oranjegekt­e slaat alweer toe. Het maakt de Derby der Lage Landen morgen alleen maar leuker. Maar díé Nederlands­e ploeg kan de Rode Duivels heus (nog) niet zwaar pijnigen.

Vanochtend om 10.30u reist vanuit de KNVB Campus in Zeist het Nederlands elftal met de bus naar Brussel om er morgen in een ‘ouderwetse’ Derby der Lage Landen te sparren tegen België, nummer één van de wereld. Ze bussen op een wolkje, na een “historisch­e” 3-0-zege zaterdag in de Johan Cruijff Arena tegen Duitsland. Historisch omdat het van 2002 geleden is dat Oranje nog kon winnen van de oosterbure­n. Historisch omdat het de grootste overwinnin­g ooit is van Nederland tegen Duitsland. Maar misschien nog het meest historisch omdat voor heel Holland op die warme herfstavon­d in Amsterdam de ‘lente’ van Oranje nu zeker helemaal is aangebroke­n.

De vorige wedstrijd onder Ronald Koeman in september in Frankrijk, waarin Nederland ondanks de 2-1nederlaag na de rust beter was dan de wereldkamp­ioen, was al hoopgevend. “We hebben weer wat kleur op de wangen gekregen”, omschreef achteraf de bondscoach die toen alleen nog een zege tegen een ‘groot’ land nodig achtte om de ‘lente van Oranje’ te kunnen officialis­eren. De nieuwe Neerlands Hoop in Bange Dagen – geen EK 2016 en geen WK 2018. Oranjespon­sor ING riep voor de match tegen Duitsland met een promotiefi­lmpje nog eens het hele land op: Hup hup hup… natuurlijk keren wij terug!

Verbaast het dan dat na die 3-0 zaterdag een euforie van jewelste toesloeg, al bijna meteen weer de gekende Oranjegekt­e van het WK 2014? Alles was “fantastisc­h”, aan kwalificat­ie voor het EK mocht al bijna niet meer worden getwijfeld en zelfs de nuchtere Koeman liet zich ontvallen dat van deze generatie de komende vier jaar – zijn contract loopt tot het WK 2022 – véél mocht worden verwacht.

Het is overdreven. Ja, het 4-3-3systeem werkt. Ja, er staan achterin met Cillessen (Barcelona), Van Dijk (Liverpool), De Ligt (Ajax) en Blind (Ajax) zekerheden. Ja, een beste Wijnaldum (Liverpool) en Frenkie de Jong (Ajax), zaterdag nog niet zo bepalend als met zijn club, zijn toppers. Ja, de jonge debutanten Bergwijn (PSV), de ingevallen Danjuma (Club Brugge) en vooral Dumfries (PSV) bevestigde­n dat er zich een talentvoll­e lichting meldt. Ja, de bij ons nog onbekende maar knokkende Marten de Roon (Atalanta Bergamo) kan als exponent gelden van het ‘nieuwe’ Oranje. En ja, spits Memphis Depay (Lyon), absolute uitblinker zaterdag, is in Frankrijk dan toch een absolute topper geworden.

Weer op de kaart

Edoch, de euforie is overdreven. Vooreerst: Duitsland is nog maar een schim van de sterke Weltmeiste­r van 2014, zonder toppers als Khedira en Özil, met Sané nog steeds als bankzitter, met Hector (FC Köln) zelfs een tweedeklas­ser in de ploeg en met het mislukte debuut van Uth (Schalke) in de spits. En toch waren in de eerste kansen de beste kansen voor de Mannschaft – het centrale duo De Ligt-Van Dijk (morgen out) verdedigde toen wel zeer rommelig. Na de rust werd Oranje zelfs helemaal naar achter geduwd en bleef de verdiende Duitse gelijkmake­r alleen uit omdat de Duitsers alle kansen verknoeide­n, Sané nog de mooiste.

Nederland voetbalde toen ver van “fantastisc­h”, commentato­r Frank Snoeks gilde zelfs “Koeman heeft nog véél werk.” Toen was eigenlijk het enige positieve dat er een team staat dat knókt.

Een kwartier later was de kritiek helemaal weg. Na een perfecte counter, afgerond door Depay, een knal van Depay op de lat en een heerlijke soloactie van Wijnaldum. Waarop de gekende Oranjegekt­e in één keer weer toesloeg. “Dit had heel Nederland nodig”, glunderde Koeman achteraf. Al probeerde hij wel nog de euforie te temperen en wees hij terecht op de defensieve slordighed­en in de eerste

helft en de te grote ruimtes na de rust, ook hij ging mee op de wolk: “Ik voorzie een grote toekomst voor het Nederlands­e voetbal.”

In Duitsland, laatste met 1 op 6, is de kritiek op Löw striemend. Wordt door de Duitse pers onthutst gereageerd: “Jogi, zo degraderen we!”. En morgen moeten ze in Frankrijk op de vierde speeldag de leider in de groep en wereldkamp­ioen in de ogen kijken. Nederland telt nu 3 op 6 en staat weer op de Europese kaart. Al is het ‘maar’ in de Nations Cup. “We kunnen gauw weer wedijveren met de besten van Europa,” juichte Koeman nog. Ze mogen het morgen al eens proberen tegen de beste ploeg van de wereld.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO AFP ?? Depay heeft Neuer geklopt en kan alleen maar glunderen.
FOTO AFP Depay heeft Neuer geklopt en kan alleen maar glunderen.
 ??  ?? ‘‘Ik voorzie een grote toekomst voor het Nederlands­e voetbal.’’ Ronald Koeman Bondscoach Nederland
‘‘Ik voorzie een grote toekomst voor het Nederlands­e voetbal.’’ Ronald Koeman Bondscoach Nederland
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium