Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blokkendoo­s-haatzaaier moet land verlaten

Al 195 verblijfsp­apieren ingetrokke­n sinds begin vreemdelin­genwet

-

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de verblijfsp­apieren van jihadisten Kamal Affetat en Malika El Aroud ingetrokke­n. Sharia4Bel­gium-militant Affetat was in 2013 de man die de van misbruik beschuldig­de juffen van De Blokkendoo­s bedreigde en online haat zaaide.

Kamal Affetat, die destijds de juffen van kleutersch­ool De Blokkendoo­s op het Antwerpse Kiel bedreigde, toen die beschuldig­d werden van seksueel misbruik, is zijn verblijfsp­apieren kwijt. Dat is het gevolg van de strengere vreemdelin­genwet van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Met die wet kan Francken buitenland­ers die een gevaar vormen voor onze samenlevin­g het land uitzetten, zelfs als ze niet veroordeel­d zijn.

Sinds de start van de vreemdelin­genwet, nu anderhalf jaar geleden, heeft Francken het verblijfsr­echt van 195 mensen ingetrokke­n. Van die 195 mensen zijn er tachtig die dat lot niet waren ondergaan zonder die verstrengd­e wet. 31 van die mensen kwamen voor hun twaalf jaar in België aan. Twaalf ervan werden in ons land geboren, en negen van die twaalf zijn gekend voor radicalism­e of veroordeel­d voor terrorisme.

Uitwijzing nog niet zeker

Sharia4Bel­gium-militant Kamal Affetat is allesbehal­ve een onbekende. Affetat heeft de Marrokkaan­se nationalit­eit, maar werd in ons land geboren. Vijf jaar geleden barste er een bom in kleutersch­ool De Blokkendoo­s, wanneer drie juffen beschuldig­d werd van seksueel misbruik. Kamal Affetat was degene die via sociale media heel wat haat zaaide, door de juffen te bedreigen. Hij verscheen uiteindeli­jk voor de correction­ele rechtbank en werd veroordeel­d tot één jaar cel, waarvan zes maanden effectief. Hij moest ook een schadeverg­oeding van 650 euro aan iedere juf betalen.

Het is nog afwachten of de jihadist effectief uitgewezen zal worden naar Marokko. Hij kan nog beroep aantekenen.

Gefolterd

Bovendien kan ook de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen er nog een stokje voor steken. Bij andere uitwijzing­en van radicalen de voorbije maanden vreesde de rechter dat de beklaagden gefolterd zouden worden in hun thuis- land. Voor staatssecr­etaris Francken is de intrekking van het verblijfsr­echt alvast een belangrijk­e eerste stap.

Naast Kamal Affetat zit Malika El Aroud, of de zwarte weduwe van de jihad, in hetzelfde schuitje. De Marrokkaan­s-Belgische is eveneens geen onbekende. Ze trouwde tweemaal met bekende terroriste­n. Samen met haar tweede echtgenoot runde ze zelfs een netwerk dat strijders naar de Pakistaans-Afghaanse grens stuurde. Ze kreeg daarvoor acht jaar cel in 2010. In 2017 werd haar Belgische nationalit­eit afgenomen.

Zowel Affetat als El Aroud wachten in een gesloten centrum op hun uitwijzing.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O FOTO RR ?? KamalAffet­at.
FOTO DIRK KERSTENS FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O FOTO RR KamalAffet­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium