Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Help de boer, eet een appel

Topjaar in fruitsecto­r en toch flopverkoo­p

- (csn)

De Belgische fruitboere­n zitten met de handen in het haar. Het is voor hen een echt topjaar geweest, maar door het grote aanbod krijgen ze hun appels niet verkocht. “De koelcellen liggen vol en er is nog maar 10% van de oogst weg”, zegt appelboer Stijn Avermaete (39) uit Tienen. De Boerenbond roept de Belgen daarom op om “meer appels te eten”.

Al van kleins af zit Stijn Avermaete in de sector. “Wat nu gebeurt, heb ik nog niet vaak gezien”, zegt hij. “Het is om te beginnen een uitzonderl­ijk goed jaar. Er is 20% meer oogst omdat de bomen vorig jaar door de late vrieskou minder produceerd­en. Zo hadden ze een rustjaar en het is bekend dat je het jaar nadien een grotere opbrengst hebt. In andere landen is dat ook zo: in Polen is er een recordopbr­engst van 4,5 miljoen ton. Daar hebben ze zelfs al fruit vernietigd. Er is dus een enorm overaanbod op de Europese markt. En omdat de boycot van Rusland nog steeds geldt, kunnen we die richting niet uit. Al onze koelcellen zitten op die manier stampvol. Bij ons is amper 10% verkocht, ik kan me niet inbeelden dat het bij de collega’s veel beter is.”

Te zomers

Boerenbond­adviseur Pieter Timmermans heeft het over een “catastrofe” voor de sector. “De prijzen liggen door het overaanbod ook nog eens zeer laag”, zegt hij. “Onder de kostprijs. Zelfs al zouden de kwekers hun fruit nu kunnen verkopen, dan zullen ze toch niet geneigd zijn om dat te doen. Dan liever nog even wachten en hopen op hogere prijzen. Dat is alleen mogelijk met een grotere vraag. Ik kan de mensen daarom alleen maar oproepen om veel appels te eten.”

Een druppel op een hete plaat. “Maar alle beetjes helpen, zelfs de kleinste”, zegt Avermaete. “We hopen ook dat de nazomer snel voorbij is. Met dit weer is de vraag naar aardbeien veel groter dan die naar appels. Normaal bakken mensen in deze tijd van het jaar een appelcake. Maar met dit weer beginnen ze daar natuurlijk niet aan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium