Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een op vijf Vlamingen wil totaal jachtverbo­d

Hubertus Vereniging Vlaanderen hield zelf enquête

- (kma)

Vlaanderen telt al enkele jaren zo’n 13.000 actieve jagers. In 1995 waren dat er nog 15.000. In Antwerpen gaat het om 2.400 mannen en 69 vrouwen. Hubertus Vereniging Vlaanderen denkt dat het aantal vrouwen dit seizoen zal groeien van 3 naar 3,5 %.

Hoeveel extra jagers dit jaar? In 2018 hadden 460 kandidaten zich inschreven voor het theoretitr­ijzen

sche jachtexame­n. Daarvan waren 86 % mannen en 14 % vrouwen. Er zaten ook een Armeniër, een Duitser en een Zuid-Afrikaan bij. Niet iedereen slaagde.

Hoe zit het met stroperij?

Maarten Goethals, Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV): “De profession­ele bendes die met geluidsdem­pers en nachtricht­kijkers werken, blijven een plaag. Ze vooral op reeën, om die door te verkopen aan restaurant­s, tegen 100 à 150 euro per stuk. Ook hazen zijn gegeerd.”

Wat denkt Vlaming over jacht?

HVV hield in juni zelf een enquête. 44 % van de Vlamingen is voorstande­r van de jacht op zwijnen, ganzen en vossen. 51 % vindt het schieten van wilde dieren toegelaten als de jager zich aan alle regels houdt. Een derde van de Vlamingen eet nooit wild, 18 % van de Vlamingen wil een totaal jachtverbo­d.

Wat zegt Vogelbesch­erming Vlaanderen?

Jan Rodts: “De jacht op de bedreigde patrijs, de smient en de vos blijven een schande. In 2016 werden in Vlaanderen 14.348 pamikken geschoten. 70 % van de vossen wordt niet ouder dan één jaar. Intussen krijgen we weer veel klachten over fazanten die plotsklaps overal opduiken. Vorig jaar werden in Gent een bijzondere veldwachte­r en een bestuursli­d van een wildbeheer­eenheid veroordeel­d tot het betalen van 6.000 euro boete voor het illegaal uitzetten van fazanten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium