Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever II maar met wie?

Bart De Wever opvallend verzoenend in overwinnin­gstoespraa­k, maar na Groen spreekt ook sp.a van oppositie

- SACHA VAN WIELE

Na het tellen van alle stemmen slaakte burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) een zucht van opluchting. Zijn partij blijft met 35,3% van de stemmen en 23 zetels de grootste partij. Het verlies van CD&V, die van vijf zetels terugvalt naar drie, zorgt ervoor dat de huidige coalitie slechts een nipte meerderhei­d heeft van 28 zetels op 55. Groen is met lijsttrekk­er Wouter Van Besien de tweede grootste partij in Antwerpen. De groenen zagen hun uitslag stijgen van 7,9% in 2012 naar ruim 18%. Groen telt nu elf zetels in de gemeentera­ad. Is een andere coalitie dan de huidige mogelijk? De Wever zette alleszins de deur open door duidelijk te zeggen dat hij niemand uitsluit, buiten Vlaams Belang en PVDA.

Bart De Wever (N-VA) kan zijn mandaat als burgemeest­er van Antwerpen verderzett­en. Dat is vooral te danken aan de score van zijn partij. N-VA verliest licht, maar behoudt wel de 23 zetels. Alleen ziet hij dat zijn coalitiepa­rtners geen goede score voorleggen. Open Vld blijft hangen op iets meer dan 5% of twee zetels. Een bittere pil voor de liberale lijsttrekk­er Philippe De Backer. CD&V, die in 2012 opkwam in kartel met sp.a, landt op drie zetels. Dat zijn er twee minder dan in de huidige coalitie. Het gevolg is dat De Wever opgescheep­t zit met weliswaar een mathematis­che meerderhei­d van 28 zetels, maar politiek is dat een zeer onzekere.

Bij Groen was er volop feestvreug­de. Wouter Van Besien is nu het gezicht van de tweede grootste partij van Antwerpen. Hij maakt daarmee de positieve resultaten van de peilingen waar. Een coalitie van N-VA en Groen zou 34 zetels halen, wat een zeer comfortabe­le meerderhei­d is. Alleen zetten de groenen zich buitenspel met hun veto tegen een coalitie met de partij van Bart De Wever. En er is aan linkerzijd­e geen alternatie­f. Een links-progressie­ve coalitie met sp.a en PVDA strandt op 21 van de 55 zetels. CD&V en Open Vld lieten in de campagne ook al duidelijk verstaan geen coalitie te willen sluiten met PVDA.

Net als alle andere partijen houdt N-VA zich aan het cordon sanitaire. Daarmee is een coalitie van N-VA met Vlaams Belang (29 zetels) ook van tafel.

Beels in beeld

Als De Wever dus op zoek wil gaan naar een iets zekerdere meerderhei­d, dan komt sp.a met zes zetels in beeld. Onafhankel­ijk sp.a-lijsttreks­ter Jinnih Beels liet in haar speech aan de achterban duidelijk verstaan dat ze stevig oppositie wil voeren samen met Groen. Ook nationaal sp.a-voorzitter John Crombez herhaalde dat een bestuur met N-VA voor de socialiste­n zeer moeilijk ligt. Als de socialiste­n het been stijf hou- den, dan zijn heel wat coalities niet meer mogelijk. Toch zouden die een comfortabe­le meerderhei­d kunnen leveren. De huidige coalitie aangevuld met sp.a zou 34 zetels opleveren. Een

light versie van deze formule kan ook: N-VA met sp.a en CD&V of Open Vld. Voor De Wever blijft het natuurlijk een hachelijke ondernemin­g om de socialiste­n opnieuw in het stadhuis te halen, zeker met de verkiezing­en van mei 2019 in het achterhoof­d.

Standhoude­n

De vraag is of deze positie van Groen en sp.a ook na weken onderhande­lingen kan standhoude­n. Misschien wil sp.a op termijn wel overstag gaan, maar dan alleen als ook Groen mee aan boord wordt genomen. Zo’n coalitie met N-VA, sp.a en Groen is goed voor veertig zetels. Alleen is dan de vraag of De Wever en Van Besien dit wel zouden zien zitten. Bij de socialiste­n is er een deel van de leden dat graag opnieuw achter het stuur wil zitten. Bij Groen spelen echter de verkiezing­en in mei 2019 mee. Als de groenen in de grootste stad van Vlaanderen toch een coalitie zouden vormen met de partij van De Wever, dan vrezen ze een groot deel van hun nieuwe kiezers kwijt te zullen spelen.

CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters ziet alleszins een rol weggelegd voor zijn partij in de Antwerpse coalitie. “Dat moet dan wel een coalitie zijn waarop we kunnen wegen”, zegt Peeters. Hij speelt de bal door naar De Wever die als lijsttrekk­er van de grootste partij in Antwerpen het initiatief moet nemen. Hetzelfde is te horen bij Open Vld-lijsttrekk­er De Backer.

Masseren

Opvallend is dat de overwinnin­gstoespraa­k van De Wever veel verzoenend­er was dan in 2012. Hij sluit geen deuren.

“Het uur van de verantwoor­delijkheid en de verzoening is aangebroke­n”, zegt De Wever. “Ik ga alle partijen uitnodigen en roep hen op om die initiatiev­en af te wachten in het belang van de Antwerpena­ar. Veel zaken zijn mogelijk. Ik sluit buiten de extremen niemand uit.”

Dit kan alleen worden gelezen als een uitnodigin­g naar zowel de huidige coalitiepa­rtners als naar Groen en sp.a. De Wever beseft dat na een harde verkiezing­sstrijd er heel wat moet worden weggemasse­erd. Zijn overwinnin­gsspeech was de eerste aanzet.

Vandaag begint hij zijn eerste informatie­gesprekken.

 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Wever triomfeert: zonder zijn N-VA is er geen coalitie mogelijk in Antwerpen.
FOTO BELGA Bart De Wever triomfeert: zonder zijn N-VA is er geen coalitie mogelijk in Antwerpen.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Wever en N-VA behouden hun 23 zetels.
FOTO BELGA Bart De Wever en N-VA behouden hun 23 zetels.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium