Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overweldig­ende Koen Metsu haalt 51%

Absolute meerderhei­d voor N-VA: 51,4%

-

Een overweldig­end resultaat, dat is het minste wat er kan worden gezegd over de N-VA-score in Edegem. De partij pakt 18 van de 27 zetels, terwijl Koen Metsu meer dan 5.300 voorkeurst­emmen achter zijn naam krijgt.

absolute meerderhei­d van 18 op 27 zetels of 51,4%, een groei van 15,2% en een burgemeest­er die 5.361 voorkeurst­emmen krijgt, wat gelijk staat met meer dan één derde van de mogelijke stemmen. De cijfers voor N-VA Edegem en Koen Metsu zijn overdonder­end.

“We hadden dit gehoopt, maar we hadden er zeker geen rekening mee gehouden. Ik ben zo fier op onze bende. We hebben heel hard gewerkt, eerlijke en respectvol­le politiek gevoerd en nooit iets be- loofd wat we niet konden waarmaken. Nu gaan we eerst genieten, ik heb mijn kinderen trouwens frietjes beloofd voor deze avond, maar morgen werken we verder voor Edegem”, blijft burgemeest­er Metsu er opvallend nuchter bij.

“Ik ben uiteraard heel erg blij, maar ik ben nooit iemand geweest die heel euforisch is. Dit is ook een vorm van respect voor iedereen. Zo ben ik ook opgevoed door mijn ouders. Ik ben politicus geworden omdat ik in het algemeen wat wantrouwen had in politiek. Ik wou voor mezelf aantonen dat op een eerlijke manier politiek voeren wel kon. Als ik dan nu de resultaten zie, na het harde werk, dan geeft me dit heel erg veel vertrouwen voor de toekomst.”

N-VA kan dus verder zonder anEen dere partijen, ook zonder zijn huidige coalitiepa­rtners Groen en Open Vld. Groen gaf in een eerste reactie al aan om, ondanks haar winst, voor de oppositie te kiezen.

“We hebben al een eerste analyse gemaakt en we zullen de volgende dagen knopen moeten doorhakken”, zegt Metsu. “Gaan we alleen verder of betrekken we een andere partij bij ons beleid? Zelf vind ik het wel gezond om een sparringpa­rtner in de meerderhei­d te hebben. We hebben nog niemand van Groen kunnen bereiken, maar het zou spijtig zijn mochten ze nu al voor de oppositie kiezen. Dat is uiteraard hun goed recht, maar de inhoudelij­ke gesprekken moeten eigenlijk nog volgen. In dat opzicht willen we ons programma verder uitwerken voor dit mooie Edegem”, besluit de huidige en toekomstig­e burgemeest­er van Edegem.

Naast Groen, dat van vier naar vijf zetels gaat,

behoudt de andere meerderhei­dspartij van de huidige coalitie, Open Vld, haar enige zetel. CD&V valt terug van negen naar drie zetels.

 ?? FOTO WOUT ENGELS ??
FOTO WOUT ENGELS
 ?? FOTO TT ?? Grote slokop Koen Metsu.
FOTO TT Grote slokop Koen Metsu.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium