Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V behoudt absolute meerderhei­d in Zandhoven, Wuustwezel, Kalmthout en Schelle

Sterke lijsttrekk­ers kunnen N-VA in enkele gemeenten tegenhoude­n

-

Ondanks de sterke score van N-VA zijn er nog eilandjes in de Antwerpse gele rand waar andere partijen standhoude­n of zelfs nog vooruitgaa­n en N-VA zetels verliest. Een overzicht.

De liberalen krijgen klappen, maar in twee gemeenten blijven de blauwen ongenaakba­ar. In Kapellen houdt oud-minister Dirk van Mechelen (Open Vld) stand. Hij behaalt overtuigen­d de absolute meerderhei­d met 42,5% van de stemmen en vijftien van de 29 zetels. Burgemeest­er Van Mechelen is zeer tevreden. “Wij houden vanavond partijbest­uur en zullen dan zien hoe we verder besturen. Er staan in Kapellen enkele grote projecten op stapel. Die werken we liever af met een stevige meerderhei­d. Of dat N-VA wordt, dat zien we nog wel. We hebben in ieder geval met N-VA zeer goed bestuurd de afgelopen zes jaar”, zegt Dirk Van Mechelen.

In Niel zit Tom De Vries (Open Vld) steviger dan ooit in het zadel. De liberale partij behaalt een recordscor­e van 38,9%. N-VA behaalt in Niel 19,9% en tuimelt van vijf naar vier zetels. Burgemeest­er Tom De Vries boekt een monstersco­re op het vlak van voorkeurst­emmen: 1.115 tegenover 1.947 zes jaar geleden. Open Vld sluit zoals vorige legislatuu­r een coalitie met N-VA.

Absolute CD&V-meerderhed­en

CD&V behoudt overtuigen­d de absolute meerderhei­d in Zandhoven, Wuustwezel, Kalmthout en Schelle, en gaat er zelfs nog op vooruit. Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven had op voorhand aangekondi­gd dat hij de absolute meerderhei­d wou uitbreiden en maakt dat ook waar. Zijn partij springt van dertien naar veertien zetels. N-VA verliest in Zandhoven twee zetels en zakt van acht naar zes verkozenen.

“Misschien moeten we op een andere manier oppositie voeren”, reageert Pieter Helsen (N-VA). Het valt zowel N-VA als CD&V in Zandhoven op dat de inwoners een heel ander stemgedrag hebben vertoond voor de gemeentera­ad dan voor de provincier­aad. Meer dan 37% van de Zandhovena­ars koos N-VA voor de provincie en slechts 25% stemde voor CD&V. “Het is duidelijk dat onze inwoners lokaal voor de lijst van burgemeest­er en schepenen hebben gekozen”, zegt Van Hove. “Ze willen dat het huidige beleid wordt verdergeze­t. Voor de provincie lieten ze zich meer leiden door de nationale politiek.”

In Wuustwezel behaalt Dieter Wouters (CD&V) het fenomenaal aantal van 4.464 voorkeurst­emmen. CD&V heeft er 48,5% van de stemmen. Net als in Zandhoven, is Wuustwezel sinds de fusie altijd bestuurd geweest door een absolute CD&V-meerderhei­d met zeer sterke figuren. In Zandhoven was dat Willy De Bie en in Wuustwezel Jos Ansoms. Hun opvolgers doen het dus duidelijk goed.

Ook in Schelle maakt CD&V-burgemeest­er Rob Mennes het waar en slaagt N-VA er niet in de meerderhei­d te breken. Net als in 2012 komt CD&V in Schelle uit op tien van de negentien zetels en kan er voor de vierde keer een absolute CD&V-meerderhei­d besturen. “En dat terwijl we een partij zijn die momenteel niet op een hype surft”, stelt Rob Mennes zelf vast. “Het is toch een bevestigin­g dat de Schellenaa­r tevreden is met ons beleid.”

Lukas Jacobs (CD&V) mag beginnen aan zijn vierde termijn als burgemeest­er van Kalmthout. Net als in 2012 rijft CD&V er veertien van de 25 zetels binnen, wat neerkomt op een absolute meerderhei­d. Grote uitdager N-VA, met parlements­lid Jan Van Esbroeck als lijsttrekk­er, verliest twee van de acht zetels en strandt op zes.

Gemengde lijsten

Ook enkele gemengde lijsten hielden de N-VA vlot op afstand. PRO Boechout-Vremde, de lijst van uittredend burgemeest­er Koen T’ Sijen, zet zijn coalitie met GroenGangm­aker en CD&V verder. Koen T’Sijen blijft burgemeest­er en is de grote winnaar. Hij kreeg bijna tweeduizen­d voorkeurst­emmen achter zijn naam. Grote uitdager ’t Dorp belandt in de oppositie.

In Borsbeek kan huidig burgemeest­er Dis Van Berckelaer met Iedereen Borsbeek (Borsbeek boven Alles, Groen en CD&V) N-VA afhouden. Nipt, met 123 stemmen verschil, maar met tien zetels is Van Berckelaer nu opnieuw aan zet. Veel alternatie­ven om een coalitie te vormen zijn er echter niet, want N-VA van schepen Walter Kiebooms haalt negen zetels.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Lukas Jacobs mag aan zijn vierde termijn als burgemeest­er in Kalmthout beginnen met een absolute CD&V-meerderhei­d. Hij is niet de enige in de regio die N-VA op een veilige afstand houdt.
FOTO ERIK VANDEWALLE Lukas Jacobs mag aan zijn vierde termijn als burgemeest­er in Kalmthout beginnen met een absolute CD&V-meerderhei­d. Hij is niet de enige in de regio die N-VA op een veilige afstand houdt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium