Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sterke burgemeest­ers tegen bruine golf

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Bart De Wever heeft het gehaald. Zijn Antwerpse meerderhei­d is weliswaar twee zetels verloren, maar blijft overeind. Een linkse coalitie tégen hem is bovendien niet mogelijk. De Wever blijft nog zes jaar burgemeest­er. Dat heeft hij voor een deel te danken aan zijn beleid, maar ook aan zijn keiharde en intensieve verkiezing­scampagne, én aan de zwakte van zijn tegenstand­ers. Van Besien miste bevlogenhe­id. Jinnih Beels heeft gestreden als een leeuwin, maar haar partij had al te veel schade opgelopen nog voor de race naar het stadhuis begon. Groen heeft in Antwerpen 10% gewonnen, is de tweede grootste partij van ’t Stad, maar kiest voor de oppositie. De groene golf die Vlaanderen volgens alle peilingen zou overspoele­n is er gekomen, maar het is geen vloedgolf geworden.

Zeker even opvallend is dat het Vlaams Belang op de meeste plaatsen standhoudt of zelfs stevig groeit. In Antwerpen zelf blijft de partij van Dewinter ter plaatse trappelen, maar in steden als Turnhout en Sint-Niklaas wordt ze de tweede grootste. En ook in de rand rond Antwerpen staat

het Vlaams Belang sterk.

Over heel Vlaanderen heeft N-VA flink wat stemmen aan extreemrec­hts verloren. Wie na de vorige verkiezing­en dacht dat de rol van de partij was uitgespeel­d, had het mis. Het blijft een grote uitdaging voor alle andere partijen om weerwerk te bieden tegen het extreemrec­htse gedachtego­ed. Wie daar het best in slaagt zijn de sterke burgemeest­ers, de burgervade­rs en -moeders die dicht bij hun bevolking staan en erin slagen om de inwoners van hun stad te verenigen rond een positief project: Bart Somers in Mechelen, Koen Metsu in Edegem, Vincent Van Quickenbor­ne in Kortrijk, Lieven Janssens in Vorselaar, Sophie Dewit in Aartselaar,… Het maakt vaak niet zoveel uit tot welke partij ze behoren. Deze verkiezing­en bewijzen dat de kracht van de burgemeest­er minstens even groot kan zijn als die van een partij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium