Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Omkoping zal je nooit uit het voetbal krijgen”

-

Hij begon te voetballen bij de jeugd van Lierse, speelde zowel bij Beerschot als aartsrivaa­l Antwerp FC, scoorde vlot van Beveren tot KV Mechelen én speelde in zowat elke uithoek van de provincie Antwerpen en in elke klasse. Goed voor 759 wedstrijde­n en 408 goals. Net daarom is Patrick Goots dit seizoen voor Gazet van Antwerpen uw en onze voetbalana­list. Om elke maandag met zijn Kempense nuchterhei­d zijn mening te geven over het spelletje dat hij door en door kent: voetbal.

“Laat ik eerst met het voetbal beginnen, want er is wel degelijk gespeeld het voorbije weekend. Ben naar de zege van Lierse Kempenzone­n tegen Dessel gaan kijken. Hun eerste thuisoverw­inning, die moet deugd gedaan hebben. Lierse staat zo toch knap derde in de stand, op vier punten van Deinze. Die krijgen ze komend weekend over de vloer. Dat belooft. Ik wil wel opmerken dat Thes Sport in die eerste amateurkla­sse 21 op 21 haalt. Da’s ook straf.”

“Lierse staat dus mee bovenaan, maar heb ik op het Lisp ook een kandidaat-kampioen aan het werk gezien? Ik vind van niet. De eerste helft was echt niet goed, vooral aanvallend brachten ze veel te weinig. De enige dreiging kwam van Vermeiren en dat kan niet. De aanvoer, ook vanop de flanken, is niet goed genoeg. De tweede helft was beter, maar in de zone van de waarheid is Lierse niet scherp genoeg. En dan blijft het 1-0 en mogen ze nog van geluk spreken dat Dessel niet gelijkmaak­t, met onder meer een bal tegen de paal.”

“Als je écht ambitie hebt om mee te doen aan de top, dan moet je meer kunnen brengen dan twintig goede minuten in de tweede helft. En willen ze daarnaast ook écht meedoen voor de titel, dan hebben ze versterkin­g nodig tijdens de winterstop. Aanvallend en in de aanvoer naar die aanval moet er zeker iets bijkomen, want daar wegen ze nu te licht.”

“Maar bon, iedereen had het het afgelopen weekend op en rond het voetbal over ‘het schandaal’. En dat zal helaas nog even zo blijven. De zaak-KV Mechelen heeft me enorm verrast. Ik ben vooral van m’n stoel gevallen dat iemand als Thierry Steemans, de financieel directeur van KV Mechelen, zich met zo’n zaken zou hebben beziggehou­den. Die was al op KV toen ik daar nog speelde. En dat was zo’n doodeerlij­k type, die enorm streng alles in het oog hield, opdat er maar niets fout gebeurde. Hij wilde KV écht van de miserie uit het verleden weghouden. En dan komt net hij in opspraak… Onvoorstel­baar. Het toont misschien dat de druk binnen KV écht wel te groot was, door het nieuwe stadion, de dreigende degradatie...”

“De beerput gaat nu helemaal opengaan. Alles en iedereen gaat onderzocht worden en schuldigen zullen moeten boeten. Maar ik ben er honderd procent zeker van dat het vervolgens weer allemaal z’n gangetje zal gaan. En er op het einde van dit seizoen opnieuw ‘zaken’ gaan gebeuren rond de titel- en degradatie­strijd, van de hoogste tot de laagste afdeling. Pessimisti­sch? Nee, realistisc­h.”

“Ik heb zo lang in dat wereldje rondgelope­n dat ik met zekerheid kan zeggen dat omkoping inherent is aan competitie­voetbal. Dat ga je er nooit uitkrijgen, welke plannen of hervorming­en je ook wil doorvoeren. Altijd zal er wel ergens een ‘bevriende’ speler, makelaar, trainer of voorzitter zijn die ‘een handje kan helpen’. En ja, dat gebeurt van de kleinste caféploeg tot de grootste topper. Want ik ben er zeker van dat alle zestien clubs die nu in eerste klasse spelen allemaal, zonder uitzonderi­ng, ooit in hun geschieden­is al gezondigd hebben. Iedereen heeft boter op het hoofd, dat moet niemand ontkennen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium