Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nooit gedacht dat ik ooit een dood dier in mijn armen zou houden”

Inneke behoort tot de 3% vrouwelijk­e jagers in Vlaanderen

- KRISTIN MATTHYSSEN

“Op mijn werk schrokken ze dat ik jager wou worden. Jij? Zo’n dierenvrie­nd?” Maar Inneke Kesteloot (34) uit Herselt zette door en haalde haar jachtverlo­f. Vorig jaar schoot ze haar eerste reekalf. Ze hoort bij de 3% van de vrouwelijk­e Vlaamse jagers voor wie vandaag het jachtseizo­en begint.

15 oktober wordt gemakkelij­kheidshalv­e de opening van het jachtseizo­en genoemd, omdat vanaf vandaag de fazant, eend, vos en haas mag worden bejaagd. Het jachtseizo­en op de patrijs opende vorige maand al. Voor elk soort wild is er zo een vastgelegd­e periode.

De gewone Vlaming merkt het jachtseizo­en vooral aan de aangepaste wildmenu’s in restaurant­s. Voor Inneke Kesteloot (34) en haar man Koen Mertens (35) breekt nu een drukkere periode aan. Ze jagen in Herselt maar ook in Zoutleeuw. “Het strekken van het wild - ik vind doodschiet­en oneerbiedi­g klinken - is slechts één aspect van de jacht”, zegt Inneke. “Het gaat om zo veel meer. Van de nachtelijk­e tellingen met de lamp om het aantal hazen te kunnen inschatten en zo een correct afschotpla­n te kunnen opstellen voor je jachtrevie­r (het jargon voor jachtveld, red.), tot het aanleggen van wildakkers zodat de dieren ’s winters voldoende voedsel hebben en het bestrijden van de natuurlijk­e vijanden.”

Geen jagersfami­lie

Inneke, ergotherap­eute in een woonzorgce­ntrum, legde in 2013 haar theoretisc­h jachtexame­n af. “Omdat ik hoogzwange­r was, heb ik mijn praktisch examen pas later afgelegd. Nooit had ik gedacht dat ik de jacht zo’n fascineren­d, sociaal en generatieo­verschrijd­end gebeuren zou vinden. Of dat ik ooit een dood dier in mijn armen zou houden. Ik kom helemaal niet uit een jagersfami­lie. Mijn moeder vist.”

Haar man Koen Mertens - afkomstig uit Sint-Job-in-’t-Goor - kreeg de smaak te pakken toen hij samen met zijn jeugdvrien­d en diens opa mee mocht gaan als tracker op de Brechtse Heide. “Als tracker jaag je het wild op”, zegt Inneke. “Voor veerwild zoals fazanten, moet je lawaai maken, bij hazen moet je wat stiller zijn. In het begin ging ik gewoon mee met een stok, daarna kwam er een jachthond bij.”

Inneke verwijst naar de huidige popularite­it van het bushcrafte­n, waarbij survivalte­chnieken worden aangeleerd om in de wildernis te overleven. “De beste manier om een burn-out te vermijden is dichtbij de natuur zijn, las ik. Voor mij is jagen dat ook. Je leert veel over wetgeving, dieren en wapenkenni­s. Veiligheid en jagen met respect voor de natuur primeren. Ontelbare uren heb ik in Zoutleeuw op de hoogzit gesleten, wachtend op reewild, maar net zo goed genietend van de vogels, die zo mooi fluiten op valavond. Hoewel er reeën liepen die ik kon raken, heb ik ze nooit gestrekt, omdat ik ze niet weidelijk kon raken. Met weidelijk bedoelen we een bladschot, recht op het hart. Vorig jaar heb ik dan voor het eerst een reekalf weidelijk gestrekt. Reegeiten hebben meestal twee kitsen - zoals wij de kalfjes noemen - waarbij er altijd eentje zwakker is. Als jager haal je het zwakste weg. Het is een weloverwog­en beslissing. Ik heb het dier zelf ontweid. Dat betekent opensnijde­n en de ingewanden eruit halen. Dat doe je als teken van respect. Uiteindeli­jk hielden we er maar een klein pakketje botten van over. Al de rest werd gebruikt. Het vel ging naar een vriendin om te looien, het vlees heb ik zelf bereid en samen met mijn gezin opgegeten. Als teken van eerbied naar het dier toe, legde ik een eikenblad op de mond, symbolisch als laatste voedsel. Van het pootje liet ik een sleutelhan­ger maken, met de kogel in.”

‘Bambi-reflex’

Waarom ze niet gewoon bij Natuurpunt kan gaan, als het strekken van het wild bijzaak is en de natuurbele­ving en -beschermin­g primeren? “Natuurbesc­hermers en jagers zouden inderdaad beter kunnen samenwerke­n, want we streven hetzelfde doel na. Maar bij natuurbesc­hermers mag er niet ingegrepen worden, ook bijvoorbee­ld niet als rechtbekke­n zoals kraaien kleinere vogels roven, vossen grondbroed­ers opeten of bosduiven landbouwsc­hade veroorzake­n. Als jagers vinden wij wildbeheer belangrijk om de natuur in balans te houden.”

Of ze niet éven een ‘Bambi-reflex’ voelde, toen ze de jonge ree strekte? “Nee, daarvoor was de adrenaline te groot. Ik heb twee vriendinne­n die vegetariër zijn, en zij begrijpen dat ik jaag, omdat het dier in het wild een veel beter leven heeft geleid dan de meeste consumptie­dieren uit de intensieve landbouw. De publieke opinie beseft dat te weinig. Onlangs werd op een facebookpa­gina van Herselt een foto gepost van een groot zonnebloem­enveld. Dat kreeg veel likes. Ik was blij dat iemand erbij zette dat die wildakker het werkvan de jagers was.”

Inneke Kesteloot

heeft al drie jaar een jachtbreve­t

‘‘Ik spreek liever over ‘strekken’ dan over doodschiet­en.’’

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN FOTO RR ?? Inneke Kesteloot met een wildakker op de achtergron­d. “Jagers zorgen het hele jaar rond voor het wild.” Als teken van eerbied naar het dier toe, legde Inneke een eikenblad op de mond, symbolisch als laatste voedsel.
FOTO DIRK VERTOMMEN FOTO RR Inneke Kesteloot met een wildakker op de achtergron­d. “Jagers zorgen het hele jaar rond voor het wild.” Als teken van eerbied naar het dier toe, legde Inneke een eikenblad op de mond, symbolisch als laatste voedsel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium