Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdachte liet T-shirt achter met ‘Je kan me niet arresteren’ op

6 jaar cel gevraagd voor brein achter bizarre kluizenkra­ak in KBC-bank eind 2013

- JORIS VAN DER AA

Als het van de procureur afhangt, vliegt beroepsdie­f Kristof D.R. (36) zes jaar achter de tralies als het grote brein achter de bizarre kluizenkra­ak bij de KBC-bank in de Boerentore­n in Antwerpen eind 2013. De verdachte ontkent in alle talen, ook al liet hij een T-shirt achter in de kluizenzaa­l met het opschrift ‘Je kan me niet arresteren’.

Het Openbaar Ministerie (OM) meent dat het mysterie van de kluizenkra­ak bij KBC, op 6 november 2013, is opgelost. Die dag hing Kristof D.R., die op dat moment in halve vrijheid zat, gedurende twintig minuten rond in de kluizenzaa­l van KBC onder de Boerentore­n in hartje Antwerpen. In die twintig minuten zou hij ongemerkt een veertienta­l kluizen hebben opengebrok­en en leeggeroof­d. De buit: naar schatting 280.000 euro, juwelen, goud, aandelen en obligaties met een waarde van honderddui­zenden euro.

Kristof D.R., die ooit zijn eigen advocaat Jan De Man bestal, huurde twee kluizen in de KBC-toren. Op 6 november fietste hij rustig naar de bank, naar eigen zeggen om zijn boekhoudin­g, wat goud en oude munten uit zijn kluizen te halen. De bewakingsc­amera filmde hoe hij met een kleine boekentas aankwam en twintig minuten later met een grote tas vol spullen weer vertrok. “Hij had veel meer bij dan er ooit in zijn twee kluizen kan hebben gezeten.”

Daarna vertrok Kristof D.R. naar een juwelier in Willebroek, waar hij een rolletje krugerrand (Zuid-Afrikaanse munten) probeerde te verkopen. De verkoop ging volgens Kristof D.R. niet door, waarop hij terugkeerd­e naar Antwerpen. Bij goudbank verkoopt hij de gouden munten wel, voor een bedrag van 72.000 euro. “Dat was nauwelijks twee uur na de kraak. Hij wilde zo snel mogelijk van de buit af.”

Jaguar en Harley-Davidson

Diezelfde dag had Kristof D.R. ook contact met de Nederlands­e crimineel Jemmy P. Die zou volgens het OM de gestolen aandelen en obligaties hebben verzonden naar de tot Rus genaturali­seerde Antwerpse moordenaar Ludo Van Campenhout (niet de politicus, uiteraard), die waardepapi­eren probeerde te verzilvere­n in Moskou.

Het OM zette Kristof D.R. neer als een psychopaat die liegend, stelend en oplichtend door het leven stapt. “De man heeft amper officiële inkomsten, maar leidt toch een zeer luxueus bestaan. Hij heeft een Jaguar, een Range Rover en een Harley-Davidson op zijn naam staan”, aldus de openbaar aanklager. “Bij de huiszoekin­g vond de politie 25.000 euro cash geld. Zelf zegt hij dat hij inkomsten haalde uit zijn werk bij een bakker, maar volgens die bakker zelf verdiende hij nauwelijks genoeg om zijn pistolets te betalen. Zijn vermogen zou ook afkomstig zijn van een schenking van zijn intussen overleden moeder, maar van die schenking legt hij geen enkel bewijs voor. Hij beweert ook dat hij gebouwen beheert voor een gefortunee­rde Rus in Antwerpen. Hij zou 75% van de huur als commissie mogen houden. Als dat sprookje waar zou zijn, zou ik mijn toga aan de haak hangen en iets anders gaan doen.”

Kristof D.R. zou de politie zelfs uitgedaagd hebben, door een T-shirt achter te laten in de kluizenzaa­l. “Het opschrift luidde: ‘You can’t arrest me, I’m a rockstar’. Dat T-shirt zou hij gebruikt hebben om een bloedneus te stelpen. Raar, de meeste mensen gebruiken daar een zakdoek voor.”

Kluizen nagebouwd

De advocaten van Kristof D.R., Kris Luyckx en Joke Bleys, vonden dat het OM al te zeer op de man speelde. Ze maakten brandhout van het hele onderzoek, dat amateurist­isch en partijdig zou zijn gevoerd. “Onze client moest en zou de dader zijn, maar bewijzen levert het OM niet”, zo klonk het. “De politie daagde pas drie dagen na de melding van de kluizenkra­ak op, omdat ze ‘geen volk’ hadden. Mogelijke pistes naar andere daders werden niet of nauwelijks onderzocht. Mogelijke betrokkenh­eid van het personeel? Men vond het niet nodig om dat te onderzoeke­n. Drie jaar na de kraak vond men op het plafond een koevoet die zou zijn gebruikt om de kluizen open te breken. Drie jaar! De reconstruc­tie van de feiten was helemaal een lachertje. Ook de vingerspor­en van een onbekende werden niet verder onderzocht. Het alarm dat wel bleek te zijn afgegaan? Niet onderzocht. Een slecht sluitende nooddeur? Niet onderzocht. Het moest en zou onze cliënt zijn.”

De advocaten tillen vooral zwaar aan het feit dat de camerabeel­den, waarop de politie beweert zich te baseren, spoorloos zijn. “Die kunnen toch niet weg zijn? We leven toch niet in Rusland of Saoedi-Arabië?”

Ook de bewering dat Kristof D.R. bij de bank vertrok met een grote hoeveelhei­d goederen die onmogelijk uit zijn kluis afkomstig konden zijn, werd vakkundig gecounterd door Bleys en Luyckx. Tijdens de zitting toverde Kristof D.R. twee nagebouwde kluizen tevoorschi­jn en haalde er allerlei zaken uit. “In die kluizen kan veel meer opgeborgen worden dan de procureur wil doen geloven.”

 ?? FOTO © PHIL ROBINSON FOTO RR ?? De bizarre kluizenkra­ak vond op 6 november 2013 bij de KBC-bank in de Boerentore­n plaats.Kristof D. R.
FOTO © PHIL ROBINSON FOTO RR De bizarre kluizenkra­ak vond op 6 november 2013 bij de KBC-bank in de Boerentore­n plaats.Kristof D. R.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium