Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tientallen originele tekeningen Blake en Mortimer gevonden bij Parijse kunsthande­laars

Man die moest waken over schat van Belgische stripteken­aar Edgar P. Jacobs in verdenking gesteld

-

Ze hadden ons land nooit mogen verlaten, maar toch is een twintigtal originele bladzijdes van de stripreeks De Avonturen van Blake en Mortimer – samen enkele miljoenen waard – in Parijs inbeslagge­nomen. Het gerecht denkt dat Philippe B. hier een actieve rol in gespeeld heeft. Terwijl de man juist moest waken over het behoud van de schat van de Belgische tekenaar Edgar P. Jacobs.

schetste hij de avonturen van professor Philippe Mortimer en kapitein Francis Blake met potlood op doorslagpa­pier. Pas daarna maakte Edgar P. Jacobs (19031987) de definitiev­e tekeningen met Oost-Indische inkt en kleurde ze met veel zorg in.

Om de originele exemplaren voor het nageslacht veilig te stellen, richtte Jacobs in 1983 een fonds op. Zijn tekeningen moesten bewaard worden in kluizen van een ING-kantoor in Brussel. Nochtans werden de jongste jaren, vooral na de ontbinding van het Fonds Jacobs door voorzitter Philippe B., steeds meer van deze juweeltjes verkocht, soms op veilingen, meestal stiekem. Telkens voor een fortuin. Tot 205.000 euro voor een zwart-witbladzij­de, volgens een getuige tot 3 miljoen euro voor de originele cover van het Het Gele Teken, een van de beEerst albums van Blake en Mortimer.

Witwasoper­atie

Een medebeheer­der van het Fonds Jacobs sloeg alarm. Het gerecht schoot in gang. In de kluizen van het Fonds Jacobs ontbraken bij nazicht meer dan tweehonder­d originele tekeningen. Maar er bestond geen register van de personen die toegang tot de kluizen hadden gekregen. Om de dader(s) van deze mysterieuz­e verdwijnin­gen te identifice­ren, plozen de speurders gedurende meer dan een jaar alle veilingen na die werk van Edgar P. Jacobs te koop aanboden. Zo kwamen zij terecht bij twee kunsthande­laars in Parijs. Ze vonden er een twintigtal exemplaren van originele bladzijdes. Deze werken, samen meer dan 3 miljoen euro waard, werden in beslag genomen.

De Parijse handelaars wacht nu een doorgedrev­en onderzoek van hun boekhoudin­g. Dat kan ze zuur opbreken. Philippe B., als ex-voorzitter van het Fonds Jacobs ooit de waakhond van het werk van de tekenaar, werd in verdenking gesteld voor misbruik van vertrouwen en witwasoper­atie, maar niet aangehoude­n.

De in beslag genomen tekeningen konden nipt gered worden voor ze verkocht werden. Tientalken­dste len andere tekeningen van Jacobs werden echter door privéverza­melaars gekocht, zodat het brede publiek ze wellicht nooit meer te zien krijgt.

 ?? FOTO RR ?? is een van de bekendste albums van Blake en Mortimer.Het Gele Teken
FOTO RR is een van de bekendste albums van Blake en Mortimer.Het Gele Teken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium