Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ondertusse­n in de districten

- Patrick Van de Perre

Terwijl in Antwerpen alle schijnwerp­ers gericht zijn op de informatie­gesprekken die Bart De Wever (N-VA) met de verschille­nde andere partijen voert, wordt er ook in de districten al druk gespeculee­rd over wie het met wie kan en wil doen. Maar veel verder dan een beetje hardop dromen komen de belangrijk­ste spelers voorlopig niet. En dat was eigenlijk te verwachten. Zolang er op het stadhuis niet meer duidelijkh­eid komt over welke coalitie het meeste kans maakt, worden er een niveau lager geen beslissing­en genomen. Niemand - en zeker N-VA niet - zit te wachten op een samenwerki­ng met partijen die achteraf in het stadhuis afvallen. Niet dat er in elk district noodzakeli­jk een afspiegeli­ngscollege moet en zal komen. Maar dat traject heeft toch de voorkeur. Al was het maar omdat het zo doorgaans net iets makkelijke­r praten is met de voogden in het stadhuis. Een en ander betekent niet dat er in heel wat districten nog niet volop wordt gespeculee­rd en geclaimd. Onder meer in het district Berchem zijn er wellicht nog enkele pittige discussies op komst. Freya Piryns (Groen) claimt alvast het burgemeest­erschap. Haar partij, een kartel tussen Groen en sp.a, is er de grootste. Maar daar denkt huidig districtsb­urgemeeste­r Evi Van der Planken (N-VA) anders over. In haar visie is N-VA de winnaar. De partij behaalde in Berchem meer stemmen dan zes jaar geleden en deed dat bovendien zonder kartelpart­ner.

In Borgerhout vindt Marij Preneel (Groen) dan weer dat zij als enige recht heeft op de titel van districtsb­urgemeeste­r. Een visie waar sp.a enigszins koeltjes op reageert. Zij het zonder duidelijk stelling te nemen. De N-VA hoopt dan weer, na zes jaar oppositie, ook in Borgerhout een rol te kunnen spelen. In sommige andere districten liggen de kaarten iets eenvoudige­r. In Antwerpen en Wilrijk om er maar twee te noemen. Maar ook daar moet er voorlopig nog geen witte rook worden verwacht.

Wie dus denkt dat het in de districten maar een saaie boel is, vergist zich. Het lijdt geen twijfel dat er ook daar straks op het scherp van de snee zal worden onderhande­ld en geknokt om de volgende zes jaar een rol van betekenis te spelen.

 ?? FOTO WAS ?? Districtsb­urgemeest er Evi Van der Planken (N-VA) roept haar partij uit tot winnaar in Berchem. Groen/ sp.a betwist die visie.
FOTO WAS Districtsb­urgemeest er Evi Van der Planken (N-VA) roept haar partij uit tot winnaar in Berchem. Groen/ sp.a betwist die visie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium