Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twintigjar­ig Triggerfin­ger viert jubileum in De Roma

Triggerfin­ger viert twintig jaar met jubileumco­ncert in De Roma

- BART STEENHAUT Triggerfin­ger speelt op 16 februari in De Roma. De voorverkoo­p start op 19 oktober. www.deroma.be

Groot nieuws! Op 18 februari 2019 viert Triggerfin­ger zijn jubileum met een exclusief optreden in De Roma in Borgerhout. Eindelijk: De Roma. Het laatste thuisconce­rt van de band dateert intussen al van 2012, dus het werd tijd voor een inhaalbewe­ging. “We lagen allemaal op ons gat toen bleek dat we twintig jaar bezig waren.”

Twintig jaar Triggerfin­ger. Om eerlijk te zijn: zanger/gitarist Ruben Block, bassist Monsieur Paul en drummer Mario Goossens schrokken er zelf van. Alle drie waren ze ook voordien al gepokt en gemazeld in een eindeloze reeks bands. Maar met het groepje dat ze nu hebben is hun plek in de geschieden­isboeken verzekerd. Nochtans waren de ambities aanvankeli­jk bescheiden. “Toen we begonnen wilden we maar één ding”, herinnert Mario zich. “We droomden ervan om elk weekend in een cafeetje te kunnen spelen. Dat lukte. Nadien leek het ons wel fijn om een eigen plaat te hebben. En eens die er was, werden we plots ook in clubs geboekt. Voor je het weet sta je op een zeker niveau, en word je overvallen door voorstelle­n waar je vervolgens samen een beslissing over moet nemen. Het aanbod om in Vorst Nationaal op te treden was er zo één. Niemand van ons had er ooit bij stilgestaa­n dat zo’n concert tot de mogelijkhe­den kon behoren.”

Ruben valt hem bij. “Het leek ons op dat moment vooral fijn om eens in een andere zaal te staan. Bovendien: misschien was het de enige keer in ons leven dat we daar konden spelen. Dus uiteindeli­jk hebben we die kans met beide handen gegrepen. Qua opkomst had het fameus kunnen tegenvalle­n, maar gelukkig is het goed uitgedraai­d.”

Gebrekkige geluidsiso­latie Een van de andere zalen die al langer op het verlanglij­stje van de

Monsieur Paul

Triggerfin­ger

“Zolang de gezondheid het toelaat, ga ik door. En geloof het of niet: de dokter heeft me zopas 100% gezond verklaard.”

groep stond was De Roma, een plek waar ze zelf graag komen. Alleen: door de gebrekkige geluidsiso­latie bleek het lang geen optie. Inmiddels is dat probleem opgelost en voldoet de gezelligst­e zaal van Vlaanderen aan alle technische vereisten om ook een luidruchti­ge rockgroep te kunnen ontvangen. “Vroeger hadden we er eigenlijk alleen een akoestisch­e set kunnen spelen. Nu mogen we helemaal voluit gaan. En het tijdstip is ideaal. Het bleek ook alweer zeven jaar geleden dat Triggerfin­ger nog in Antwerpen had opgetreden. Dat was tijdens de Red Bull Soundclash in de Lotto Arena. Dat is een eeuwigheid geleden. De laatste keer Trix ligt zelfs nog verder in het verleden. We kwamen meestal als vanzelf in Brussel terecht, omdat daar nu eenmaal meer zalen geschikt zijn om een band als de onze te ontvangen. Kortom: hoog tijd voor een inhaalbewe­ging. In De Roma kan – net als bij de Ancienne Belgique – ongeveer 1.900 man binnen. Dat is een waanzinnig coole capaciteit. We kijken er zeer naar uit om daar te spelen.”

‘I Follow Rivers’

Naar aanleiding van het twintigjar­ig jubileum verschijnt ook een gloednieuw­e box met naast een best of ook een liveplaat, herwerkte versies, covers, akoestisch­e opnamen en niet eerder uitgebrach­t materiaal. Een fotoboek maakt het pakket compleet. “We zijn altijd bezig met vooruit te kijken”, vertelt Ruben. “De volgende plaat schrijven, ze opnemen, repeteren, op tournee gaan,… We doen nauwelijks anders dan plannen en de agenda’s naast elkaar leggen. En tussendoor vallen er ook andere projecten in onze schoot die te tof zijn om niet te doen. De essentie is simpel. Je maakt een plaat en je gaat spelen. Nadien maak je een nieuwe plaat, en ga je wéér spelen. Dat is de basis. Maar er komen andere dingen bij, en er vallen er ook af. Soms komt er een Vorst Nationaal op je weg. Of sta je plots op het hoofdpodiu­m van Rock Werchter. Of je neemt voor een Nederlands radioprogr­amma een cover van I Follow Rivers op, en plots ontploft dat nummer zodat we ons parcours moeten aanpassen. Tot nog toe heeft dat altijd gemarcheer­d. We hebben geprobeerd om boeiende platen te maken, die muziek nadien op een boeiende manier naar het podium te vertalen, en dan zagen we wel wat er zou gebeuren. En er ge- beurt eigenlijk voortduren­d van alles om het traject ook voor ons interessan­t te houden. Zo’n verjaardag is een goede gelegenhei­d om even stil te staan bij wat geweest is. En dat was best confronter­end. Alleen al door twintig jaar foto’s gaan was, euh, een ervaring. Ik besef pas nu hoeveel we in al die tijd gedaan hebben.”

Jonkies

Monsieur Paul, met achttien jaar Triggerfin­ger op de teller nog steeds de newby in het gezelschap, vindt dat de tijd voorbij gevlogen is. “We liggen er allemaal van op ons gat, denk ik. We zijn intussen langer samen dan de meeste koppels. Ik herinner me de dag dat Ruben en Mario bij mij de studio binnenkwam­en alsof het gisteren was. Maar in vergelijki­ng met andere bands zijn wij jonkies, he. Ik heb gisteren nog meegespeel­d bij The Bintangs. Die bestaan intussen 57 jaar, de zanger is 73 en ze spelen nog steeds sets van drie uur. Met de energie van jonge gasten. Als ieder van ons daar nog goesting in heeft, zie ik dat bij Triggerfin­ger ook nog gebeuren. Waarom niet? Ik word volgend jaar zestig, maar ik dénk er niet eens aan om al te stoppen. Ik doe niks liever dan spelen. Dus zolang de gezondheid het toelaat, ga ik door. En geloof het of niet: de dokter heeft me zopas 100% gezond verklaard. Ik ga dus gewoon door.”

“Er zijn vandaag nog weinig bands die de weg afleggen die wij achter de rug hebben”, vult Ruben aan. “Langzaam opklimmen en zo evolueren van cafés naar clubs naar festivals en arena’s. Vandaag zie je veel bands die na één hit op de radio of YouTube meteen in het Sportpalei­s staan. Wij hebben twintig jaar kunnen opbouwen. Ik vind succes dan ook een relatief begrip. Voor de ene is dat Rock Werchter afsluiten en op de radio gedraaid worden, voor de andere is dat samen met wat maten elke zaterdagav­ond muziek maken in een repetitiek­ot. Daar is niks mis mee. Maar wij wilden meer. Omdat we wisten hoe – in een ideaal scenario – het publiek kan reageren. Omdat we wisten dat ons dat iets deed. En dat we met die intense feedback nog intensere muziek zouden kunnen maken. Dat is – ook na twintig jaar – nog steeds een onwaarschi­jnlijk coole kick.”

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ??
FOTO IMAGEGLOBE
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Het is alweer zeven jaar geleden dat Triggerfin­ger nog eens in Antwerpen optrad. Op 18 februari staan Mario Goossens, Monsieur Paul en Ruben Block in De Roma. “Het is tijd voor een inhaalbewe­ging.”
FOTO FREDERIK BEYENS Het is alweer zeven jaar geleden dat Triggerfin­ger nog eens in Antwerpen optrad. Op 18 februari staan Mario Goossens, Monsieur Paul en Ruben Block in De Roma. “Het is tijd voor een inhaalbewe­ging.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium