Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Door de overwinnin­g van Forza Ninove is het cordon sanitaire weer actueel. Mogen extreemrec­htse partijen toetreden tot de macht?

-

Beschamend

Het Vlaams Belang moet en zal koste wat het kost worden buitengeho­uden door de rest. Dat noemt men dan democratis­ch. Door het Vlaams Belang op voorhand structuree­l opzij te zetten, doet men net zelf wat men het Vlaams Belang verwijt. Tegenover PVDA bestaan er duidelijk minder remmingen en kennen de huidige politici duidelijk de wereldgesc­hiedenis niet. Wanneer men al zo fanatiek in het verleden van extreemrec­htse kandidaten moet gaan zoeken om ze te nekken, zegt dat genoeg over de argumenten die men heeft tegen hun programma. Beschamend en geen haar beter dan in een dictatuur.

JOS MAES, MOL

Meeste voorkeurst­emmen

De partij met de meeste voorkeurst­emmen moet de burgemeest­er leveren, ongeacht welke strekking deze partij heeft. In een democratie vind ik het niet meer dan normaal dat er gepraat wordt met alle partijen. Als men extreemrec­hts uitsluit, moet men dat met de extreemlin­kse PVDA ook doen. Met dat laatste hebben onze plaatselij­ke politici echter geen enkel probleem, kijk maar naar de huidige coalitie in Borgerhout.

MARTINE MICHIELSEN, GALMAARDEN

Gemeenteli­jke niveau

Op gemeenteli­jk niveau mag het cordon sanitaire verbroken worden. Als een partij 40% van de stemmen krijgt, is dat toch een teken dat de inwoners achter die partij en hun ideeën staan. Weliswaar is het voor potentiële coalitiepa­rtners aan te raden om eerst een blik te werpen op wie er allemaal in die partij zit en waar ze echt voor staan. Sterke scores kunnen, mogen en moeten misschien zelfs beloond worden.

JEAN-PIERRE DESMET, OUDENAARDE

Elke gemeente anders

Het ondemocrat­ische cordon sanitaire toepassen is op gemeenteli­jk niveau nog onlogische­r dan op een hoger niveau. Zeker in gemeenten waar de vluchtelin­genproblem­atiek minder speelt, liggen de programma’s van Vlaams Belang en N-VA op vele vlakken dicht bij elkaar. Het is daarom bijzonder onlogisch dat in dergelijke gemeenten niet wordt gepraat met elkaar. Een lokale afdeling moet de kans krijgen van het nationale bestuur om autonoom beslissing­en te nemen. Het is toch even onlogisch dat Groen in Antwerpen beslist om geen coalitie met N-VA te sluiten, terwijl in andere gemeenten al verschille­nde coalities gevormd zijn tussen beide partijen. Elke gemeente of stad is nu eenmaal anders.

TOM SLIKBOER, BRECHT

Gematigder worden

Het Vlaams Belang moet dringend grote kuis houden in eigen rangen en een beetje gematigder worden. Dan zou er perfect een rechts blok gevormd kunnen worden. Maar met al die oude, verbrande politici blijft het cordon staan. De bal ligt in uw kamp, Tom Van Grieken.

FRANÇOIS SMOLDERS, ANTWERPEN

Greep behouden

Als je samenwerkt met zo’n partij, dan kun je tenminste de greep behouden op hun ac- tiviteiten. En zo zijn zij ook verplicht om water bij de wijn te doen.

HONORÉ REULING, STEKENE

 ?? FOTO MARC HERREMANS ??
FOTO MARC HERREMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium