Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meeslepend als een ruimtereis

- (ra)

Van: Damien Chazelle

Met: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Corey Stoll

141 min.

In handen van Damien Chazelle (La La

Land) is de aanloop naar de maanlandin­g van Neil Armstrong een intens en meeslepend avontuur met Ryan Gosling in grote doen.

Donald Trump is geen fan van First Man.

Dat een Canadees (Ryan Gosling) de eerste man op de maan speelt, heeft er niet eens mee te maken. Het volstond dat hij een poos geleden al hoorde waaien hoe de film het planten van de Amerikaans­e vlag niet in beeld bracht. “Een vreselijk iets”, pruilde hij terstond. “Het lijkt wel alsof ze beschaamd zijn omdat de prestatie van de Verenigde Staten kwam.”

Klinkklare onzin, natuurlijk. Zelfs zonder de astronaut met een vlaggenmas­t in de weer te tonen, laat Damien Chazelle zien hoe buitengewo­on het allemaal wel was. Gaandeweg had de NASA met Neil Armstrong op kop hachelijke grenzen verlegd.

First Man is niets minder dan de meesterlij­ke reconstruc­tie van een gedrevenhe­id die historisch bleek.

Vandaag vindt iedereen deze mijlpaal vanzelfspr­ekend. Geen mens staat nog stil bij de gevaren die in de pioniersda­gen van het ruimtereiz­en voor bange momenten zorgden. Het is de blinde vlek die de jonge regisseur nu belicht. En met zijn ingetogen vertolking van een man die resoluut voor zijn missie ging, weet Ryan Gosling zich gelanceerd voor het komende prijzensei­zoen.

First Man toont de lange aanloop naar de befaamde maanlandin­g, die plaatsvond op 21 juli 1969. In de voorafgaan­de jaren was geregeld wat misgegaan. De hele ondernemin­g had tonnen doorzettin­g geëist en kostte het leven aan gedreven astronaute­n. De wedloop met de Russen om als eerste een man op de maan te zetten, voerde de druk bovendien flink op. Begin jaren 60 hadden zij al een hond (Laika) en een man (Joeri Gagarin) de ruimte ingeschote­n. Had die voorsprong aangezet tot roekeloosh­eid bij de Amerikanen? Of was de dodentol koudweg een prijs die betaald moest worden?

Magistrale opening

De film gaat niet voorbij aan deze ongemakkel­ijke vragen. “We moeten hier beneden falen zodat het daarboven niet misgaat”, zegt Armstrong pragmatisc­h. Chazelle, die op zijn 32ste met La La Land als jongste regisseur de Oscar voor beste film won, weet als geen ander: geschieden­is schrijf je niet met de vingers in de neus.

First Man opent magistraal met Ryan Gosling in een oefencapsu­le. Het jaar is 1961 en het krappe gevaarte schudt en davert in de vlucht. Uit alle macht probeert hij het onder controle te krijgen. Ruimtereiz­en was kostelijk, maar de centen gingen duidelijk niet naar toegevinge­n in comfort. Het is een claustrofo­bisch, blikken onding waarin hij de atmosfeer verkent.

Gosling zet de astronaut neer als een zuinige maar gevatte prater. Van grote tegen- slagen bleef hij in zijn leven niet gespaard. Op profession­eel terrein, maar ook binnen zijn gezin: Armstrongs dochtertje sterft op jonge leeftijd aan kanker. Het is een verdriet dat hij niet te boven komt. Maar hij blijft een workaholic: de dag na haar begrafenis is hij alweer op post. Zijn collega’s kijken meewarig naar de getroeblee­rde man van wie ze maar moeilijk hoogte krijgen.

Verfijnde humor

Chazelle weet de tragiek vakkundig in balans te houden zodat elk gevaar voor een tranerig melodrama op een afstand blijft. Verfijnde humor voorkomt dat het topzwaar voelt. Groot is de verdienste van scenarist en Oscarwinna­ar Josh Singer (Spotlight, The Post), die zich baseerde op het lijvige werk van historicus James R. Hansen over Armstrong.

In de ogen van Janet Armstrong (een doorleefde rol voor de Britse Claire Foy, bekend van The Crown) staat meermaals angst te lezen. Kort voor Armstrongs vertrek vraagt ze hem hoe groot de kans is dat hij nooit terugkeert. “Ik kan je geen exact getal geven.” Zo wordt deze intense biopic ook het verhaal van een koppel voor wie de eigen drama’s verstrenge­ld raken met de grote geschieden­is.

Amper twee jaar na zijn instant klassieker

La La Land (en vier jaar na Whiplash) verlegt Damien Chazelle alweer zijn grenzen. Hoe hij dat keer op keer zo vakkundig klaarspeel­t, valt niet te bevatten. First Man is menselijk en meeslepend, ambitieus als een grootse ruimtereis.

 ?? UNIVERSAL PICTURES FOTO ?? Ryan Gosling weet zich met zijn ingetogen vertolking gelanceerd voor het komende prijzensei­zoen.
UNIVERSAL PICTURES FOTO Ryan Gosling weet zich met zijn ingetogen vertolking gelanceerd voor het komende prijzensei­zoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium