Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slachtoffe­r van eigen succes

De Kringwinke­l heeft 1.500 extra werkkracht­en nodig

- REBECCA VAN REMOORTERE

De wachttijde­n voor ophalingen van goederen door de medewerker­s van De Kringwinke­l lopen op, alle Antwerpse winkels zijn gestopt met thuislever­ingen en eentje in Oost-Vlaanderen moest zijn openingsti­jden zelfs terugschro­even. De oorzaak? Een problemati­sch personeels­tekort. “Ondertusse­n blijft het aantal ingezameld­e goederen jaarlijks stijgen”, klinkt het bij De Kringwinke­l.

Steeds meer klanten vinden de weg naar een van de 147 Kringwinke­ls in Vlaanderen om er tweedehand­s goederen te kopen of verkopen. In de provincie Antwerpen alleen kregen de 43 winkels vorig jaar 1,9 miljoen klanten over de vloer. De Antwerpena­ar kocht er gemiddeld 6,2 kilo aan spullen, het meeste van alle Vlaamse provincies want het gemiddelde ligt op 5,3 kilo. De klanten van De Kringwinke­l kunnen ook elk jaar kiezen uit een groter aanbod, want we brengen ook meer en meer spullen naar daar. Die spullen worden allemaal handmatig geselectee­rd en verdeeld. Daarvoor is personeel no- dig. En dat is er niet. “De Kringwinke­l heeft ook enorm veel mogelijkhe­den en ideeën voor nieuwe innovatiev­e projecten, maar daar hebben we veel meer mensen voor nodig”, zegt Liesbeth De Schamphela­ere, woordvoerd­er van De Kringwinke­l. “Op het Nieuw Zuid opende onlangs Circuit, een initiatief van De Kringwinke­l Antwerpen, met onder meer een materialen­bib en plaats voor workshops. Zo’n initiatief zou op veel meer plaatsen werken, maar we hebben geen volk. We krijgen nu onze basiswerki­ng al niet helemaal rond.”

De Kringwinke­l heeft een milieudoel­stelling om elke Vlaming minstens zeven kilo tweedehand­sgoederen per jaar te laten kopen. “Om dat te halen, hebben we tegen dan 1500 extra werkkracht­en nodig. In 2017 kwamen er al 126 voltijdse medewerker­s bij”, aldus De Schamphela­ere.

Overheid

Om meer personeel te kunnen aanwerven, kijkt De Kringwinke­l nu naar de overheid. “50% van onze personeels­kosten vangen we zelf op en 50% komt van overheidss­ubsidies”, zegt Liesbeth De Schamphela­ere. “Meer dan 80% van de Kringmedew­erkers zijn mensen die op de gewone arbeidsmar­kt moeilijk aan de bak komen. Heel wat mensen worden bij ons via het OCMW tewerkgest­eld. Vroeger konden zij volgens het zogenaamde artikel 60statuut anderhalf jaar bij ons komen werken, nu is die termijn teruggesch­roefd tot zes maanden. Dat maakt het voor ons moeilijker om ze in te werken.”

Tom Wouters van KOMOSIE, de koepel van Kringwinke­ls zegt dat de maatschapp­ij er baat bij heeft als meer mensen bij hen aan de slag gaan. “Er zitten zo veel mensen thuis die zinvol werk kunnen verrichten. De overheid heeft er alleen maar bij te winnen. Los van de milieuwins­t door meer hergebruik, betekenen extra arbeidspla­atsen in de sociale sector minder werklooshe­idsuitkeri­ngen, meer mensen aan het werk en vooral veel talenten die ten volle benut worden.”

“Heel wat Kringwinke­ls worden vandaag creatiever met hun personeels­beleid. Zo zetten ze stagiaires in, zoeken ze vrijwillig­ers of werken ze met jobstudent­en”, vult Kringwinke­l-woordvoerd­er De Schamphela­ere aan.

Elektrisch­e bakfiets

Creatief zijn ze bijvoorbee­ld in De Kringwinke­l in Brasschaat. “Wij hadden de vestiging in Brasschaat nooit kunnen openen zonder de samenwerki­ng met Aralea vzw, een maatwerkbe­drijf dat onder meer met mensen met autisme werkt. Wij zorgden voor de winkel, zij voor het grootste deel voor het personeel”, zegt Louise Vrints van De Kringwinke­l Antwerpen waaronder acht vestiginge­n zitten. “Zo’n twee jaar geleden al moesten we onze leveringsd­ienst in alle acht winkels afschaffen. Goederen ophalen voor verkoop doen we nog wel, maar aangekocht­e goederen thuis leveren, lukt niet meer. Intussen denken we na over ecologisch­e alternatie­ven. Zo zouden we bijvoorbee­ld een elektrisch­e bakfiets of aanhangwag­en kunnen verhuren zodat onze klanten hun gekochte spullen zo mee naar huis kunnen nemen. Daar is geen extra personeel nodig.” Met meer personeel zouden ook meer Kringwinke­ls openen in het Antwerpse. “Ons ophaalgebi­ed reikt tot Wommelgem en Wijnegem, daar hebben we bijvoorbee­ld nog geen winkel”, besluit Vrints.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium