Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Celstraffe­n tot vijf jaar voor Antwerpse kalasjniko­v-tieners

Quincy S.G. (19) en George O. (19) wilden in Limburg gokkantoor overvallen

- JORIS VAN DER AA SAM REYNTJENS

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft Quincy S.G. (19) en zijn compagnon George O. (19) veroordeel­d tot respectiev­elijk vijf en vier jaar celstraf omdat ze vorig jaar bij een politiecon­trole in Heusden-Zolder werd gepakt met een geladen kalasjniko­v in hun auto. Cafébaas Nasim T., die zijn wagen aan het gewapende duo had uitgeleend, werd veroordeel­d tot achttien maanden.

Quincy S.G. en zijn leeftijdsg­enoot George O. behoren tot ‘de beloften’ van het Antwerpse misdaadmil­ieu, die staan te trappelen om hun plekje in te nemen in de stedelijke onderwerel­d. Ondanks hun jeugdige leeftijd dealde, stal en vocht het duo al een aardig crimineel palmares bij elkaar.

Vooral Quincy S.G. lijkt een jongen te zijn van wie we in de toekomst nog vaak zullen horen.

Ontsnapt uit jeugdinste­lling

Als minderjari­ge werd hij meer dan eens opgesloten in jeugdinste­llingen voor verschille­nde feiten, van autodiefst­al tot dealen.

Eén keer, in september 2016, greep hij samen met twee kompanen een opvoeder van gemeenscha­psinstelli­ng De Hutten in Mol vast om zo te ontsnappen. Hij gaf zich pas na zijn achttiende verjaardag aan bij de politie, waardoor de jeugdrecht­er hem niet meer kon terugsture­n naar de instelling.

S.G. startte vervolgens een handeltje in cocaïne en cannabis en maakte zich blijkbaar niet al te veel zorgen over de pakkans. In januari 2017 stapte hij een politiekan­toor binnen voor verhoor in een ander dossier. Hij werd gefouillee­rd en bleek elf zakjes cocaïne bij zich te hebben. Voor het commissari­aat stond zijn Vespa. Daarin vond de politie nog honderd gram cannabis en enkele

honderden euro cash geld. De drugshande­l levert hem uiteindeli­jk achttien maanden gevangenis en 8.000 euro boete op. Aanslag?

Het dossier waarvoor Quincy en zijn twee vrienden gisteren veroordeel­d werden, gaat over wapenbezit en een nooit uitgevoerd­e overval op een wedkantoor in het Limburgse Heusden-Zolder. Op 1 december 2017 om 23.45u werden S. en O. in een BMW in de Nieuwstraa­t in Heusden-Zolder gecontrole­erd tijdens een bobcampagn­e. In het voertuig, op de achterbank onder de jas van O. maar binnen handbereik van de bestuurder en de passagier, vonden de agenten een geladen en ‘vuurklaar’ wapen. Het was een kalasjniko­v of AK47, met meerdere kogels in de lader. Beide beklaagden droegen een bivakmuts rond de hals en twee broeken boven elkaar: een blauwe jeans over een donkere joggingbro­ek. Ze beweerden naar Houthalen-Helchteren te willen rijden, maar konden geen verklaring geven over wat zij daar precies gingen doen.

15.000 euro schuld

Derde beklaagde Nasim T. is de baas van Café Campus op de Paardenmar­kt. Hij kwam pas later in beeld bij de speurders, als de vaste gebruiker van de BMW die werd gebruikt door S. en O. Het voertuig is ingeschrev­en op naam van zijn moeder. T. deed op 2 de- cember 2017 valselijk aangifte van de diefstal van dit voertuig.

T. gaf aan de speurders toe dat hij een valse aangifte van diefstal had gedaan. Hij beweerde dat hij in opdracht handelde van de beruchte Mechelse gangster Ashraf Sekkaki, die in Marokko een lange celstraf uitzit. T., die als ondernemer ook modeshows organiseer­t, zei dat hij door een foutgelope­n evenement 15.000 euro schuld had opgelopen bij Sekkaki. Als gevolg van die schulden zou Sekkaki hem geregeld opdracht geven om zijn wagen ter beschikkin­g te stellen aan mensen uit het criminele circuit. T. bezorgde de speurders ook berichten die Sekkaki vanuit zijn Marokkaans­e cel zou hebben gestuurd via het versleutel­de chatprogra­mma Telegram. T. beweerde niet op de hoogte te zijn geweest van de plannen van Quincy S.G. en George O. om in Heusden-Zolder een gokkantoor te gaan overvallen. De rechtbank veroordeel­de hem daarom alleen wegens het doen opstellen van een vals proces-verbaal.

Plannen afgeblazen

Quincy S.G. en George O. bekenden verrassend spontaan dat ze van plan waren geweest om het gokkantoor te overvallen, maar dat ze op het laatste moment beslisten om de overval niet uit te voeren. De rechtbank veroordeel­de hen daarom niet voor de poging tot diefstal met geweld, maar wel voor het bezit van verboden wapens.

Behalve een geladen kalasjniko­v, met een kogel die klaarzat in de kamer, vonden de speurders ook nog een verboden telescopis­che matrak in hun wagen. De wagen van Nasim T. werd door de rechtbank verbeurdve­rklaard.

 ?? FOTO RR ?? Quincy S.G. en George O. hadden een geladen kalasjniko­v in hun wagen. Daarvoor zijn ze nu veroordeel­d.
FOTO RR Quincy S.G. en George O. hadden een geladen kalasjniko­v in hun wagen. Daarvoor zijn ze nu veroordeel­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium