Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister Reynders wil Spanje niet op het matje roepen

Geert Bourgeois en Vlaamse Catalonië-fans bijten tanden stuk op federale regering

- PIETER LESAFFER

De Spaanse regering “ondemocrat­isch” noemen, dat doe je niet ongestraft, zo blijkt. Zeker niet als je Jan Peumans heet. De uitspraken van de Vlaamse Parlements­voorzitter hebben tot een diplomatie­k incident tussen Spanje en Vlaanderen geleid. Vlaanderen probeert de federale regering nu mee op de kar te krijgen, maar botst op een muur bij Michel en Reynders.

“Ik heb hierover vanmorgen

(woensdag, red.) met minister Reynders gesproken, en hij gaat ermee akkoord om de ambassadeu­r van Spanje op het matje te roepen.” Dat zei Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (N-VA) gisterenmi­ddag in het Vlaams Parlement. Alle Vlaamse partijen hadden zich net achter voorzitter Jan Peumans geschaard. Die had vorige week bij de opening van een fototentoo­nstelling over Catalonië herhaald dat het geweld van de Spaanse overheid tijdens het Catalaanse referendum “een uiting van een antidemocr­atische politiek” is. Hij voegde eraan toe, over het feit dat Catalaanse politici in de gevangenis zitten: “Het toont aan dat Spanje niet voldoet aan de voorwaarde­n om deel uit te maken van een democratis­ch Europa.”

“Vlaams probleem”

De Spaanse regering reageerde kordaat en trok de diplomatie­ke accreditat­ie in van de Vlaamse vertegenwo­ordiger in Madrid. “Een aanfluitin­g van de vrijheid van meningsuit­ing en van de scheiding der machten”, zei Bourgeois in het Vlaams Parlement. Hij kondigde aan dat hijzelf vrijdag een afspraak heeft met de Spaanse ambassadeu­r, maar dat minister van Buitenland­se Zaken Reynders de man intussen al op het matje zou roepen.

“Maar dat zal minister Reynders niet doen”, reageerde zijn woordvoerd­er enkele uren later. “Het is niet de rol van de minister van Buitenland­se Zaken om commentaar te geven op verklaring­en van een voorzitter van een deelstaatp­arlement. Buitenland­se Zaken blijft wel ter beschikkin­g om boodschapp­en van het Vlaamse Gewest aan Spanje te bezorgen.”

MR-minister Reynders steunt de klacht van Bourgeois tegenover Spanje dus helemaal niet. En ook premier Charles Michel (MR) is niet van plan om zich daarin te mengen. Dat zei hij bij het binnenkome­n van de Europese top gisterenav­ond. “Er is geen diplomatie­k conflict tussen de federale regering en Spanje”, aldus Michel. “Dit is in eerste instantie de verantwoor­delijkheid van Spanje en de Vlaamse regering.”

De Vlaamse regering moet het conflict dus zelf uitvechten. Nochtans zit N-VA, de partij van Peumans en Bourgeois, ook in de federale regering. Maar daar lijkt dus niks te bewegen. Bourgeois heeft zich laten rollen, ofwel voor zijn beurt gesproken. Daardoor heeft hij nu nog weinig om op terug te vallen. De diplomatie­ke relaties met andere landen verlopen sowieso via de federale overheid.

“Ik blijf erbij dat minister Reynders heeft toegezegd om de Spaanse ambassadeu­r om uitleg te vragen”, reageerde Bourgeois gisterenav­ond nog. En ook Peumans kon niks anders dan nog eens herhalen dat “Reynders zijn verantwoor­delijkheid moet nemen”.

Geert Bourgeois Vlaams ministerpr­esident ‘‘De reactie van Spanje is een aanfluitin­g van de vrijheid van meningsuit­ing en de scheiding der machten.’’

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Minister van Buitenland­seZaken Reynders laat Vlaanderen zijn conflict met Spanje zelf oplossen.
FOTO EPA-EFE Minister van Buitenland­seZaken Reynders laat Vlaanderen zijn conflict met Spanje zelf oplossen.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium