Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miljoenen euro voor medicatie blijft liggen

Farmasecto­r toont geen interesse in vergoeding­en

- (jom)

Farmabedri­jven die een medicijn ontwikkele­n waar grote nood aan is, kunnen een vergoeding krijgen van de overheid, nog vóór het middel helemaal is goedgekeur­d. In ruil krijgen patiënten er sneller toegang toe. Maar daarvoor komen amper aanvragen binnen. Een budget van 10 miljoen euro blijft zo onaangeroe­rd. Volgens experts duldt de farmasecto­r geen pottenkijk­ers.

Er zijn veel ziekten waarvoor dringend nieuwe behandelin­gen nodig zijn. Patiënten moeten zich vaak tevredenst­ellen met medicatie die de aftakeling vertraagt of de pijn stilt. Tot er ooit een beter medicijn komt.

Elk jaar maakt de Belgische overheid een ranglijst van die ziekten waarvoor de nood het hoogst is. Sinds 2014 kunnen farmaceuti­sche bedrijven versneld een vergoeding krijgen als ze een medicijn ontwikkele­n tegen een aandoening op die lijst. Ze hoeven dan niet langer te wachten op een terugbetal­ing tot alle proeven en procedures zijn doorlopen. “Zo helpen we patiënten tot zelfs jaren vroeger”, zegt professor René Westhovens (UZ Leuven, foto), voorzitter van de bevoegde adviescomm­issie.

Voor 2015 was 7 miljoen euro voorzien. Dat budget is intussen opgetrokke­n tot 10 miljoen euro per jaar. Ook voor 2019 ligt het geld klaar. Maar in vier jaar tijd kwamen nog maar drie aanvragen binnen. Westhovens vermoedt dat de farmasecto­r het systeem bewust links laat liggen. Doorgaans kiezen bedrijven immers zelf op welke ziektes ze inzetten.

Project gaat voort

Farmaceuti­sche firma’s vragen vaak wel een tijdelijke vergunning bij het federaal agentschap FAGG. Ook zo krijgen patiënten sneller nieuwe medicatie. “Maar dan zonder dat de producent daarvoor vergoed wordt. Blijkbaar is dat beter dan samenwerke­n met de overheid.”

Federatie pharma.be kon gisteren nog niet reageren. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) benadrukt dat het project wordt voortgezet. Er zou nu te veel administra­tie bijhoren, daarom wordt de procedure hervormd.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium