Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op zoek naar een huis voor 300.000 euro

- JAN STASSIJNS

“Ieder jaar denk ik dat we het maximum bereikt hebben, en ieder jaar krijg ik ongelijk.” Alain Strijbosch van Immo BIB draait al lang genoeg mee om te weten dat huizen in Antwerpen steeds duurder worden. Maar wat vindt u in de stad voor 300.000 euro, het nieuwe provincial­e gemiddelde? Een eengezinsw­oning op ’t Kiel, zo blijkt.

‘Huis in Antwerpen kost voor het eerst meer dan 300.000 euro’. Dat kopte uw krant gisteren, naar aanleiding van nieuwe cijfers van de Notarisbar­ometer, die elk jaar door de Federatie van Belgische Notarissen wordt gepublicee­rd.

Uw krant ging dus op zoek naar wat we voor 300.000 op de kop konden tikken. Heel wat, zo blijkt, en afhankelij­k van de buurt, krijgt u meer of minder voor uw geld. Locatie, locatie, locatie, dat is de Heilige Drievuldig­heid in de vastgoedse­ctor. Op ’t Zuid of in de wijk Zurenborg moet u met ‘kleingeld’ niet hopen op een ruime eengezinsw­oning. Op het Kiel, vlak bij het stadion van Beerschot Wilrijk, vonden we dat wel. In de Atletenstr­aat om precies te zijn.

Lichtkoepe­l

Een instapklar­e eengezinsw­oning die vijf jaar geleden door de huidige eigenaar stevig onder handen werd genomen. Een betegelde inkomhal geeft toegang tot de eerste slaapkamer (of bureau) van zo’n 12 vierkante meter. De woonkamer van 36 vierkante meter heeft een lichtkoepe­l die ook terug te vinden is in de keuken. Die is voorzien van een eetgedeelt­e, beschikt over een gasfornuis, oven, vaatwasser, koelkast en een granieten werkblad. De veranda met een naar het westen gerichte trap is te bereiken via een grote schuifdeur. De beukenhout­en trap brengt u naar de overige drie slaapkamer­s tussen de 13 en de 17 vierkante meter. En dan is er nog de badkamer met inloopdouc­he. Het dak is geïsoleerd, de kelder droog en de beglazing dubbel.

Alain Strijbosch Immo BIB “De stad is populair en altijd een goede investerin­g. Veel kans dat je je pand na tien jaar met winst kan doorverkop­en.”

Vraagprijs: 299.900 euro, zo’n honderd euro onder het provincial­e gemiddelde.

“Op ’t Kiel, in de wijk Stuivenber­g, bepaalde delen van Borgerhout, daar vind je binnen de Singel nog eengezinsw­oningen rond die prijs”, zegt Alain Strijbosch van Immo BIB. “Op ’t Kiel vind je dan iets instapklaa­r. In Borgerhout is er meestal nog werk aan. Als je daar een instapklar­e woning met een tuin(tje) zoekt, moet je al snel 350.000 euro rekenen.”

File vermijden

“De stad is populair”, argumentee­rt Strijbosch. “De nabijheid van scholen, winkels... is een groot pluspunt. Maar ook mensen die in de stad werken, zijn het beu om telkens in file te staan en dus zoeken ze iets dichtbij. En huizen zijn schaars, dat drijft de prijs omhoog. Plus, de kwaliteit van de huizen verbetert, vooral op het vlak van energiever­bruik. Appartemen­ten met twee of drie slaapkamer­s zal je gemakkelij­ker vinden in een lagere prijsklass­e.”

Dat de vastgoedpr­ijzen stijgen, merkt Strijbosch al jaren. “Ik zit al dertig jaar in het vak en elk jaar denk ik: ‘nu zullen we wel een maximum bereikt hebben’. En elk jaar krijg ik ongelijk. De stad evolueert. Antwerpen trekt investeerd­ers aan, er worden veel projecten opgestart en wonen in de steden wordt overal duurder. Ik denk bijvoorbee­ld aan ’t Groen Kwartier en de realisatie van PAKT. Dat is een enorme meerwaarde voor de wijk. En dat heeft effect op de woningprij­zen. Het Krugerplei­n in Borgerhout is een ander voorbeeld. Ik heb daar zoveel jaren geleden huizen verkocht voor een appel en een ei. Sinds de vernieuwin­g van het plein zijn de prijzen de hoogte ingeschote­n.”

Winst maken

“En geld kost niets meer”, gaat hij verder. “Het is ongelofeli­jk interessan­t om te lenen vandaag. Dat zet mensen aan tot kopen. En in vastgoed zijn de ‘mindere’ locaties in mijn ogen de beste investerin­g. Al is kopen in de stad altijd een goed idee. Als je iets koopt en na tien jaar beslist opnieuw te verkopen, ga je in negen op de tien gevallen winst maken.”

 ??  ?? Alain Strijbosch van Immo BIB. “De kwaliteit van de huizen verbetert”, zegt hij. “Vooral op het vlak van energiever­bruik.”
Alain Strijbosch van Immo BIB. “De kwaliteit van de huizen verbetert”, zegt hij. “Vooral op het vlak van energiever­bruik.”
 ??  ?? Het pand heeft drie slaapkamer­s.
Het pand heeft drie slaapkamer­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium