Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben in Rome volop naar opnameloca­ties aan het zoeken”

Antwerps scenarist Carl Joos werkt aan Europese thriller

-

Scenarist Carl Joos, die onder meer het verhaal voor de VTM-reeks Cordon bedacht, verblijft momenteel in Italië. Hij werkt er aan de internatio­nale thrillerre­eks Eternal

City. “Ik schrijf niet alleen het scenario. Als showrunner ben ik bij alle stadia van de realisatie van de reeks betrokken”, zegt de Antwerpena­ar.

Netflix en Amazon

Voor het grote publiek is Carl Joos wellicht onbekend, maar het palmares van de Hemiksemna­ar is dat allerminst. De scripts en dialogen van de personages uit reeksen zoals In Vlaamse Velden, Flikken, Witse en

films zoals De Zaak Alzheimer en The Broken Circle Breakdown komen uit zijn brein. Nu werkt hij in Rome aan Eternal City. “Deze reeks kwam via mijn Londense agent op mijn pad”, zegt hij. “Ik had al ervaring met schrijven in het Engels. In het verleden deed ik Engelse copywritin­g voor grote bedrijven zoals Alcatel en Microsoft. Het is trouwens niet mijn enige buitenland­se project. Ik schrijf ook nog een aflevering voor een Britse reeks.”

Eternal City is een mysterieuz­e thrillerre­eks die zich afspeelt in het jaar 1963. “Niet toevallig kozen we voor dat jaar, want er vonden toen heel wat belangrijk­e gebeurteni­ssen plaats in Rome, de hoofdlocat­ie van het verhaal. De toenmalige Amerikaans­e president Kennedy kwam er op bezoek, vlak voor hij vermoord werd. Er was ook het controvers­iële Tweede Vaticaans Concilie. Al die historisch­e gebeurteni­ssen zitten verwerkt in een moordverha­al waarbij een jonge mooie Franse actrice het slachtoffe­r is. In haar handtas treffen de speurders een zwart boek aan met de namen van meer dan honderd mannen.”

Joos is niet alleen scenarist maar ook showrunner voor Eternal City. “Een showrunner volgt het project mee op. Ik ben betrokken bij de casting, bepaal mee hoe de reeks in beeld komt en buig mij over de montage. Maar je kan die functie in principe invullen zoals je zelf wilt.”

De reeks komt er nadat eerder dit jaar grote Europese omroepen hadden aangekondi­gd dat ze gaan samenwerke­n op het vlak van fictie, om zo het hoofd te bieden aan Netflix, Amazon en aanverwant­en die ook uitpakken met fictie van hoog niveau. In het geval van Eternal City gaat het om een samenwerki­ng tussen de Italiaanse omroep RAI en France Télévision­s. Bedoeling is om kwalitatie­f hoogstaand­e fictie te maken met internatio­nale uitstralin­g.

De reeks hoeven we nog niet meteen te verwachten. “Een uitzenddat­um prikken is nu nog niet aan de orde. We moeten de reeks eerst nog inblikken. Ik ben momenteel in Rome aan het rondlopen om prospectie te doen. Ik zoek in het historisch­e centrum rond de Cinecittà (een grote filmstudio, red.) naar kleine steegjes en bijzondere plekjes die in aanmerking komen. Er staan de komende dagen ook heel wat vergaderin­gen met de andere betrokkene­n op de agenda.”

Nieuwe film Hans Herbots

Aangezien het een internatio­nale productie betreft, is er een groter budget dan voor een Vlaamse reeks. “Getallen kan ik niet geven. Maar als ik spektakels­cènes wil, zijn er uiteraard meer mogelijkhe­den. We draaien acht aflevering­en, en het zal van de scenario’s afhangen hoeveel draaidagen er voorzien moeten worden.”

Ondertusse­n werkt Joos ook in eigen land verder aan nieuwe producties. “Met productieh­uis Eyeworks werk ik aan een bijzonder interessan­t project, maar daarover mag ik nog niks zeggen. Een ander project is een nieuwe film van Hans Herbots. Vijf jaar geleden verfilmde die De Behandelin­g van Mo Hayder, met Geert Van Rampelberg in de hoofdrol. Nu komt er een verfilming van het boek Ritual. De opnames voor die film staan volgende zomer gepland.” (tove)

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Carl Joos.
FOTO DIRK KERSTENS Carl Joos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium