Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stroompann­e legt hof van beroep plat

Tientallen rechtszake­n lopen vertraging op omdat hof van beroep urenlang zonder elektricit­eit zit

- JORIS VAN DER AA

Het Antwerpse hof van beroep heeft gisterenmo­rgen urenlang platgelege­n omdat een oude, volledig versleten hoogspanni­ngscabine was uitgevalle­n. Als gevolg van de stroompann­e moesten tientallen rechtszake­n worden uitgesteld. “Deze problemen hebben we maanden geleden al aangekondi­gd”, zegt Tom Hoorens, woordvoerd­er van het hof van beroep. “Die hoogspanni­ngscabine had al lang vervangen moeten zijn, maar dat is helaas niet gebeurd.”

Chaos. Een ander woord bestaat er niet om de toestanden gisterenmo­rgen aan het hof van beroep te beschrijve­n. Omdat er geen milliampèr­e elektricit­eit beschikbaa­r was, lag het volledige gebouw plat. De toegangsco­ntrole functionee­rde niet, de garagepoor­ten waar de gevangenen binnen en buiten geleid worden bleef op slot en alle servers lagen plat.

“We hebben het gebouw moeten sluiten”, zegt Tom Hoorens, woordvoerd­er van het hof van beroep. “In deze situatie konden we echt niemand binnenlate­n. Ondertusse­n hebben we in de mate van het mogelijke geprobeerd om de gevangenen­transporte­n om te leiden. Maar dat was niet eenvoudig, want die communicat­ie gebeurt per fax. En die functionee­rde natuurlijk niet.”

Het hof van beroep in Antwerpen is een van de belangrijk­ste rechtbanke­n van het land. Alle dossiers uit de provincies Antwerpen en Limburg worden er behandeld in beroep. Ook de kamer van inbeschuld­igingstell­ing, die oordeelt over de voorlopige hechtenis van verdachten, zetelt op de Waalsekaai. Aan de ingang bleven gisterenmo­rgen vele tientallen verdachten, advocaten en andere bezoekers zich verweesd afvragen wat er nu zou gebeuren met hun dossier. Sommige mensen kwamen helemaal van de andere kant van het land, in de hoop dat hun zaak behandeld zou worden. Het personeel van het Veiligheid­skorps en de politie wist niet waar ze met de vele gedetineer­den naartoe moesten, omdat ze met hun gevangenis­wagens het gebouw niet binnen konden rijden. “Met sommige gedetineer­voor den zijn we over straat moeten lopen”, zegt een agent. “Niet meteen een veilige situatie.”

Het personeel van het hof van beroep zette alle zeilen bij om de zaken die voor de kamer van inbeschuld­igingstell­ing moesten verschijne­n, toch te laten doorgaan. “Als de termijnen verstrijke­n, bestaat de kans dat verdachten vrijgelate­n moeten worden. De collega’s van de rechtbank van eerste aanleg hebben ons gelukkig uit de nood kunnen helpen. Ze hebben ons een zaal in het justitiege­bouw op de Bolivarpla­ats ter beschikkin­g gesteld, zodat de kamer van inbeschuld­igingstell­ing daar kon zetelen.”

Verhuis naar Britselei Het gebouw van het hof van beroep is oud en tot de draad versleten.

De federale overheid belooft al jaren dat het hof kan verhuizen naar het verlaten justitiepa­leis op de Britselei, maar die verhuis wordt telkens opnieuw uitgesteld. Op het hof van beroep worden ze er moedeloos van. “Deze problemen zijn niet nieuw. Die hoogspanni­ngscabine was niet meer geschikt. Die had maanden geleden al vervangen moeten worden. We wisten dat een dergelijke panne vroeg of laat zou gebeuren”, aldus Tom Hoorens.

In de namiddag konden de zittingen opnieuw plaatsvind­en, omdat Eandis een noodgenera­tor heeft geplaatst. Maar of er nog een echte oplossing komt, is lang niet duidelijk. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verwijst naar zijn collega Jan Jambon (N-VA), die verantwoor­delijk is de Regie der Gebouwen.

“Het spreekt voor zich dat de minister het zich sterk aantrekt dat bepaalde zittingen niet konden doorgaan door elektricit­eitsproble­men”, zegt de woordvoers­ter van Koen Geens. “Binnen zijn bevoegdhei­d doet de minister wat hij kan voor een goede werking van justitie en de infrastruc­tuur, en bij herhaling heeft hij aangedrong­en bij zijn bevoegde collega op bespoedigi­ng van de werken in het Antwerpse hof van beroep, zowel voor het gebouw op de Waalsekaai als voor de renovatie van het vroegere justitiepa­leis.”

“Allez, het is dus allemaal onze schuld”, zo klinkt het op het kabinet van Jan Jambon. “We zijn inderdaad verantwoor­delijk voor de Regie der Gebouwen. Die hoogspanni­ngscabine zou in november vervangen worden. Waarom dat niet eerder is gebeurd? Ik weet het niet”, zegt zijn woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck. “Ik vind het wel een beetje makkelijk dat justitie nu naar de Regie der Gebouwen wijst, aangezien justitie zelf ook niet meteen handelt als een goede huurder.”

Agent

“Met sommige gedetineer­den moesten we over straat lopen. Niet meteen een veilige situatie.”

Tom Hoorens

Woordvoerd­er hof van beroep

“We hebben geprobeerd om de gevangenen­transporte­n om te leiden. Maar dat was niet eenvoudig, want die communicat­ie gebeurt per fax. En die functionee­rde natuurlijk niet.”

 ?? FOTO VDAA ??
FOTO VDAA
 ??  ?? In het verleden waren er al problemen met betonrot en insijpelen­d water. Magistrate­n hebben zelfs vrijwillig de muren al een likje verf gegeven.
In het verleden waren er al problemen met betonrot en insijpelen­d water. Magistrate­n hebben zelfs vrijwillig de muren al een likje verf gegeven.
 ?? FOTO VDAA ?? Zonder functioner­ende toegangsco­ntrole kon gisteren niemand het hof van beroep binnen.
FOTO VDAA Zonder functioner­ende toegangsco­ntrole kon gisteren niemand het hof van beroep binnen.
 ?? FOTO'S DBA ??
FOTO'S DBA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium