Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vader van ontvoerd meisje Rubi wijzigt zijn voornaam in Gert Rubi

Vader uit Boechout laat voornaam wijzigen als eerbetoon aan dochter

-

Exact vijf jaar nadat zijn Peruaanse ex-vrouw July hun dochter Rubi meenam naar haar thuisland, heeft vader Gert Broeckx zijn naam officieel laten wijzigen ter ere van zijn dochter. Hij schrapte zijn andere voornamen en gaat voortaan door het leven als Gert Rubi Broeckx.

“Volgende week mag ik mijn nieuwe identiteit­skaart gaan halen”, vertelt Gert Rubi Broeckx (46) uit Boechout. “De naamswijzi­ging kostte uiteindeli­jk slechts 50 euro.”

Het verhaal van de strijd van de plantenkwe­ker is intussen gekend. Gert werd via het internet verliefd op een Peruaanse. Ze kwam naar België, schonk hem een dochter en vertrok op 18 oktober 2013 naar Peru, mét de baby. Zogezegd om het kindje aan haar familie te tonen. Maar op 5 maart 2014 bleek dat de vrouw helemaal niet de intentie had om terug te keren.

Hoewel de rechtbank erkende dat het om een ontvoering ging en de ex-vrouw van Gert het kind moest terugbreng­en, gebeurde dat niet.

Niet vergeten

Waarom nu die naamswijzi­ging? “Ik wil er alles aan doen om te laten zien dat ik mijn dochter niet vergeten ben. Bij parentale ontvoering­en maakt de ontvoerend­e ouder het kind vaak wijs dat de andere ouder er niets van moest weten. Nu kan ik aan Rubi bewijzen dat ik altijd aan haar ben blijven denken.”

Dat betekende wel dat Gert zijn andere voornamen, Hubert en Jan, moest schrappen. “Ik kom uit een gezin met tien kinderen, ik heb geen flauw idee wie Hubert en Jan zijn. Misschien hadden mijn ouders geen inspiratie meer. Met die voornamen heb ik dus geen emotionele band.”

Bij de geboorte had Gert voorgestel­d om zijn dochter de tweede naam van zijn ex-vrouw July te geven. “Eigenlijk wou ik die nu laten schrappen. Maar ik heb het zo

gelaten, anders lijkt het alsof ik July wil wegwissen uit Rubi’s leven. En dat wil ik ook niet.” Tweede brievenbus

De wanhopige vader deed de voorbije jaren nog meer om Rubi in zijn leven te houden. Naast zijn brievenbus staat een tweede brie- venbus met haar naam. Zijn telefoon beantwoord­t hij steevast met “hallo, met de papa van Rubi”. Hij rijdt met een gepersonal­iseerde nummerplaa­t met de naam van zijn dochter en ook op al zijn kleding liet hij Rubi’s naam borduren. “Zelfs op de stropdas die ik in de rechtbank in Lima droeg, stond Rubi geprint.”

Gert hoopt dat zijn dochtertje, intussen 5 jaar, op het internet ooit over zijn strijd zal lezen. “Ik weet niet of July dat kan blokkeren, maar vroeg of laat zal Rubi te weten komen wat er gaande is.”

Vorige kerst vloog Gert voor het laatst naar Peru om zijn dochter te zien. Het hooggerech­tshof in Lima besliste daarna echter dat Rubi bij haar moeder moet blijven, omdat ze er nu al zo lang is.

Onlangs kon hij wel het verjaardag­scadeau voor zijn dochter laten bezorgen. “Een Peruaanse psycholoog is het gaan ophalen en heeft het aan Rubi gegeven. Een foto mocht hij echter niet nemen. Daarvoor moest ik eerst een aanvraag doen bij de rechtbank.”

Gert Rubi Broeckx

Vader van ontvoerde Rubi

“Zo kan ik aan Rubi bewijzen dat ik altijd aan haar ben blijven denken.”

 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA
 ?? FOTO DDV ?? Haar naam op zijn kledij en haar foto in de woonkamer: Gert Rubi Broeckx doet er alles aan om zijn dochter in zijn leven te houden.
FOTO DDV Haar naam op zijn kledij en haar foto in de woonkamer: Gert Rubi Broeckx doet er alles aan om zijn dochter in zijn leven te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium