Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu kunnen we nóg beter in onze rol kruipen”

Acteurs succesmusi­cal ‘40-45’ bezoeken Fort van Breendonk

- JAN BOEY

Een vijftigtal acteurs van de musical 40-45 bezocht tussen twee voorstelli­ngen door het Fort van Breendonk. Rode draad in de gesprekken: “Dit hadden we vooraf moeten doen. We gaan de voorstelli­ng van vanavond nóg intenser spelen en beleven.”

Na de voorstelli­ng van donderdagn­amiddag zakte een vijftigtal acteurs van de musical 40-45 af naar het Fort van Breendonk. Aan de ingang gaat het er nog losjes aan toe. Het gezelschap maakt grapjes, het gelach is niet van de lucht. Maar naarmate gids Bieke Schutijzer de acteurs en figuranten in de catacomben van het fort steeds meer confrontee­rt met de onmenselij­ke gruwel die hier onder Duits bewind plaatsvond, wordt het almaar stiller.

“Ik word er heel emotioneel van”, zegt Pauline Joris (22) uit Mortsel. Ze zit in haar vierde jaar Musicalthe­ater in de academie van Tilburg en haar deelname aan de musical is meteen ook een stage voor school. Ze bezocht het fort al eerder met de middelbare school. “Maar met de voorstelli­ng in gedachten, komt dit bezoek keihard aan. Elke voorstelli­ng is sowieso verschille­nd, maar vanavond zal het voor mij nog anders zijn. Deze verhalen kruipen onder je huid”, vertelt ze halverwege de rondleidin­g met tranen in de ogen. In de voorstelli­ng vertolkt ze onder meer een Joodse en iemand van het verzet.

“Nooit meer”

“Ik ben hier nog nooit geweest”, zegt musicalste­r Jan Schepens. “Dit bezoek hadden we vooraf moeten doen. Ik ga mijn rol in het verzet met nog grotere geladenhei­d spelen. Ik had vooraf heel wat gelezen over de gruwel, ook over de psychologi­sche kant ervan. Maar wat ik hier nu voel en beleef … Onmenselij­ker kan niet, het is echt te gek voor woorden.”

Gids Bieke Schutijzer lijkt wel te solliciter­en voor een rol in 40-45, zo erg gaat ze op in de verhalen. Haar publiek hangt aan haar lippen. “Nee, ik overweeg geen carriérewe­nding, ik ben hier vaste gids, maar het toeval wil wel dat ook mijn dochter meespeelt in 4045”, zegt ze.

Voor figurant Jochem Turelinckx (19), die in heel wat massascène­s rollen speelt als Duits soldaat, burger en verzetsman, is het duidelijk: “Ik ga nog meer in mijn rollen zitten. Mensen glijden zo makkelijk af, ook politiek. Ze moeten zich ervan bewust zijn dat zo’n verhaal vaak verschrikk­elijk afloopt. Ik hoop dat we dit nooit meer moeten meemaken”, zegt hij.

Evenemente­ncoördinat­or van het Fort van Breendonk Herbart Beyers vindt het spijtig dat Studio 100 niet eerder is ingegaan op de vraag tot samenwerke­n. “Maar het is nooit te laat”.

Jan Schepens

Acteur musical 40-45

‘‘Dit bezoek hadden we vooraf moeten doen. Wat ik hier voel: onmenselij­ker kan het niet.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De acteurs en figuranten van 40-45 komen in het Fort van Breendonk in contact met de rauwe realiteit die ze elke avond vertolken.
FOTO JORIS HERREGODS De acteurs en figuranten van 40-45 komen in het Fort van Breendonk in contact met de rauwe realiteit die ze elke avond vertolken.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium