Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gerecht slaat spaargeld en huis haatpredik­er aan

Terreurver­dachte Chadlioui inde kindergeld vanuit Spaanse cel

- JORIS VAN DER AA

Het Antwerpse gerecht heeft bewarend beslag laten leggen op de spaartegoe­den van terreurver­dachte Tarik Chadlioui. Haatpredik­er Chadlioui zit in een Spaanse gevangenis, verdacht van het aanzetten tot een bloedige aanslag op Mallorca. Een recente ‘fundraisin­g’ door salafisten, zogenaamd omdat Chadlioui zonder middelen van bestaan zou zijn, leverde 100.000 euro op. Het gerecht ontdekte echter dat de man in ons land nog altijd kinderbijs­lag ontving en ook nog een woning bezit in Borgerhout.

Het Antwerpse gerecht heeft een fraude -en witwasonde­rzoek geopend tegen de beruchte Borgerhout­se haatpredik­er en terreurver­dachte Tarik Chadlioui en zijn echtgenote. Ze worden verdacht van sociale zekerheids­fraude en het witwassen van geld.

Het Antwerpse gerecht heeft onlangs bewarend beslag laten leggen op de spaartegoe­den van Tarik Chadlioui en zijn vrouw. Chadlioui, die momenteel nog in een Spaanse gevangenis zit omdat hij ervan verdacht wordt jonge moslimradi­calen te hebben aangezet tot een bloedige aanslag op het toeristene­iland Mallorca, bleek maar liefst 100.000 euro te hebben verzameld op de rekening die hij samen met zijn vrouw deelt bij het Argenta-bankfiliaa­l op de Belgiëlei.

De gelden zijn vermoedeli­jk afkomstig van een ‘fundraisin­g’ die onlangs werd georganise­erd door de Nederlands­e salafistis­che internetze­nder Islaam.tv. De volgelinge­n van Tarik Ibn Ali konden tijdens een urenlange uitzending geld storten om de “juridische strijd” van de Antwerpse prediker te financiere­n. Die inzameling­sactie leverde ongeveer 100.000 euro op, die rechtstree­ks op de Belgische bankrekeni­ng van de terreurver­dachte en zijn vrouw terechtkwa­men. De volgelinge­n wilden ook het gezin van de opgesloten verdachte steunen, die door zijn arrestatie “zonder middelen van bestaan” zouden zijn achtergebl­even.

Dat laatste blijkt niet te kloppen. Het Antwerpse gerecht ontdekt dat Tarik Chadlioui en zijn vrouw in ons land nog altijd kinderbijs­lag ontvingen, hoewel het gezin met negen kinderen al enkele jaren in het Engelse Birmingham bleek te wonen. Daarvoor resideerde het gezin een tijd in Egypte, maar officieel zouden ze wel in Antwerpen ingeschrev­en zijn. Tarik Chadlioui en zijn echtgenote bleken ook nog een woning te bezitten in Borgerhout.

“Zowel de gelden op de bankrekeni­ng als de woning werden in beslag genomen”, zo klinkt het bij het parket van Antwerpen. “De betrokkene wordt verdacht van witwassen en sociale zekerheids­fraude met kindergeld.”

Nieuwe inzameling

De aanhangers van Tarik Chadlioui, die in heel Europa bijzonder populair is bij Marokkaans­e berbers, zijn na de inbeslagna­me van de gelden onmiddelli­jk een nieuwe inzameling­scampagne begonnen. Door de gelden te storten op een Nederlands­e rekening van een advocaat, hopen ze te voorkomen dat justitie opnieuw beslag laat leggen op de ingezameld­e fondsen. Op sociale media wordt nu aan moslimgelo­vigen gevraagd dat ze geld zouden storten om de borgsom van 60.000 euro te betalen. Als Chadlioui dat bedrag kan verzamelen, zou het Spaanse gerecht hem onder voorwaarde­n willen vrijlaten.

Tarik Chadlioui werd in de zomer van 2017 gearrestee­rd in het Britse Birmingham, op vraag van de gerechteli­jke autoriteit­en in Spanje. Het Spaanse gerecht ziet Chadlioui als de inspirator van een groep moslimterr­oristen die op het punt stonden om op het toeristene­iland Mallorca een bloedbad aan te richten. Chadlioui zou de jongeren hebben geradicali­seerd door middel van toespraken en filmpjes die hij via sociale media verspreidd­e. Hij zou ook naar Mallorca zijn afgezakt om de jonge terroriste­n een laatste zetje te geven om tot actie over te gaan. De IS-cel op Mallorca zou van plan geweest zijn om toeristen te gijzelen en te onthoofden. Tarik Chadlioui heeft de beschuldig­ingen steeds met klem ontkend. Hij stelt dat hij net tegen geweld predikt.

Aanslagen in Parijs

Tarik Chadlioui kwam voor de eerste keer in opspraak na de aanslagen in Parijs. Hij zou de inspirator zijn geweest van Omar Mostefai, een van de terroriste­n die in Parijs toesloegen. In een omstreden filmpje zou Chadlioui het vermoorden van tegenstand­ers van de islam hebben verheerlij­kt. De band tussen Omar Mostefai en de Antwerpse prediker zijn echter nooit bevestigd geworden. De twee hebben elkaar wellicht nooit gezien of ontmoet.

Moslims in Nederland en België zien Tarik Chadlioui doorgaans niet als een extremist, maar eerder als een “stand-upcomedian”, die zijn aanhangers vooral lijkt te entertaine­n met zijn olijke gedrag. De man postte vaak luchtige filmpjes, al fietsend door Borgerhout of achterover leunend in zijn zetel. Beschuldig­ingen van het verheerlij­ken van de jihad heeft hij altijd lachend van de hand gewezen. Ook toen hij beschuldig­d werd van banden met een van de terroriste­n van Parijs, leek dat geen invloed te hebben op zijn humeur. Hij bleef heel Europa rondreizen om te prediken en geld in te zamelen.

Moskee in Mechelen

Geld inzamelen, dat was de core business van Tarik Ibn Ali. Omwille van zijn ongeziene popularite­it, werd hij overal in Europa gevraagd om fundraisin­gs voor de bouw van moskeeën of islamitisc­he culturele centra op te zetten. Zo was Chadlioui een aantal keer te gast bij de Mechelse moskee Al Ikhlaas, die bekendstaa­t als zeer fanatiek en salafistis­ch.

Dat Tarik Chadioui een radicale kant heeft die hij met zijn gulle glimlach verbergt, werd al duidelijk in 2006. De prediker werd toen gezien als een van de leiders van een groep jongeren die in 2006 opdoken aan de Roma om te protestere­n tegen een Marokkaans­e muziekavon­d. Tarik en zijn volgelinge­n probeerden de jongeren te ontraden om naar de muziekavon­d te gaan, omdat muziek zondig zou zijn volgens de salafisten.

 ?? FOTO RR ?? Tarik “Ibn Ali” Chadlioui.Moslims in Nederland en België zien Tarik Chadliouid­oorgaans niet als een extremist, maar eerder alseen “stand-upcomedian”.
FOTO RR Tarik “Ibn Ali” Chadlioui.Moslims in Nederland en België zien Tarik Chadliouid­oorgaans niet als een extremist, maar eerder alseen “stand-upcomedian”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium