Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kumbaya zingen op de Turnhoutse­baan

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Het wordt nu wel héél spannend, de concrete voorstelle­n die Bart De Wever volgende week gaat doen aan Groen en, in tweede instantie, sp.a. De burgemeest­er zal een behoorlijk eind over de brug moeten komen na zijn opbouw in de voorbije dagen. Met als klapper zijn uitspraken op verkiezing­savond die gisteren bekend werden: “Eigenlijk is dit een historisch­e kans om heel die stad in de plooi te leggen… een nationale verzoening prediken, ik denk dat ik dat subiet gaan doen. Het is echt tijd voor verzoening. Want we kunnen zo niet verder tegen links, ik word daar zo moe van, die oorlog elke dag...”

Hij zei dit achter de schermen, maar vóór de camera van Paul Jambers die hem heel de dag volgde. Het klonk als een opwelling, een verzuchtin­g na een slopende dag, maar natuurlijk was het een strategisc­he zet, die hij, iets beknopter, opvolgde in zijn speech even later: “Het uur van de verzoening is aangebroke­n.”

Wat nu? Gaan N-VA’ers morgen massaal Kumbaya zingen met Groenen op de Turnhoutse­baan? Ruilen ze hun diesels in voor bakfietsen, mogen naast Vlaamse Leeuwtjes op de revers ook hoofddoeke­n achter het loket?

De breekpunte­n tussen N-VA en Groen zijn bekend: het circulatie­plan (kan niet zolang er geen Ring is, zei De Wever), praktijkte­sts tegen racisme (eist Groen), sociale woningen (Groen wil er meer, N-VA niet), havenuitbr­eiding (Groen is tegen het Saeftinghe­dok, N-VA vragende partij) en, last but not least, de algemene houding tegenover diversitei­t. Bij zo veel verschille­n is er ook veel ruimte voor toenaderin­g, maar neem alleen de hoofddoek: gaat Groen een halfjaar voor de Vlaamse en federale verkiezing­en, nu ze in winnende stemming zijn, daarop toegeven? Zeer onwaarschi­jnlijk. En N-VA, die lokaal heel wat stemmen heeft verloren aan Vlaams Belang? De kans is bijna sub zero.

Niet onbelangri­jk: de sp.a stelt zich iets pragmatisc­her op.

De N-VA moet in Antwerpen een partner vinden op links, tenzij ze zes jaar willen bibberen met één zitje op overschot. Of Bart De Wever echt droomt van een nieuwe samenlevin­g waarin de Vlaamse Leeuw naast het groene lam slaapt, dan wel dat hij vooral een vlotte coalitievo­rming op het oog heeft, zal moeten blijken. Tot nader order blijft het vooral een intens strategisc­h spel, waarin De Wever zoals altijd graag de agenda bepaalt, formeel en informeel, voor en achter de schermen, en soms allebei tegelijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium