Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bart De Wever pleegt kiezersbed­rog”

Filip Dewinter (Vlaams Belang) reageert scherp:

-

Vlaams Belang-kopman

Filip Dewinter is scherp voor De Wever en over zijn verzoening­sboodschap aan links. “Hij bedriegt de kiezers die hem hun vertrouwen gaven”, zegt Dewinter.

De analyse van het standpunt van De Wever is volgens Dewinter duidelijk. “Hij maakt een opening naar Groen, en als dat niet lukt, naar sp.a”, zegt Dewinter.

Daarmee verraadt De Wever volgens de Vlaams Belang-kopman de kiezers die op zijn partij stemden. “De Wever zei duidelijk dat wie op het Vlaams Belang stemt, zo links aan de macht brengt”, zegt Dewinter. “Nu, mensen hebben zijn waarschuwi­ng gevolgd en op N-VA gestemd. Ze gaven hem hun vertrouwen. Wat zien we nu? Dat hij links via de achterdeur weer het Stadhuis wil binnenlood­sen. Dat is kiezersbed­rog van het ergste soort. Het gevolg zal zijn dat een deel van zijn kiezers zal afhaken, maar misschien neemt De Wever dat er graag bij. Hij kijkt natuurlijk al naar de federale verkiezing­en. Misschien wil hij in Antwerpen al een opening creëren naar een andere partner naast de liberale MR aan Franstalig­e kant. Ik zal mij er als een duivel in een vat wijwater tegen verzetten.”

“Voel mij niet aangesprok­en”

De coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld reageren lauw op het verwijt dat ze deloyaal zouden zijn geweest. Ook reageren ze sto- ïcijns op het vooruitzic­ht dat ze mogelijk geen deel meer zullen uitmaken van de nieuwe coalitie. “Ik voel mij echt niet aangesprok­en over die mogelijke deloyalite­it”, zegt Philippe De Backer (Open Vld). “Voor de rest zullen we wel zien waar we landen met de coalitievo­rming.”

CD&V kaatst bal terug

CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters ketst de bal terug naar de burgemeest­er. “Misschien best aan De Wever vragen wat hij hiermee bedoelt”, zegt Peeters.

Van Besien (Groen) wil niet reageren omdat de uitspraak niet nieuw is. “We hoorden het al in zijn speech op de verkiezing­savond”, zegt Van Besien.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Wouter Van Besien.
FOTO ISOPIX Wouter Van Besien.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Filip Dewinter.
FOTO PHOTO NEWS Filip Dewinter.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kris Peeters.
FOTO PHOTO NEWS Kris Peeters.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Philippe De Backer.
FOTO DIRK KERSTENS Philippe De Backer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium