Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaams Belang sleept Groen voor de rechter wegens laster

Partij maakt gebruik van arrest in dispuut met Boekenbeur­s

-

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dient een klacht voor laster en eerroof in tegen zijn collega Meyrem Almaci van Groen. Almaci had in een kopstukken­debat op Eén de partij van Van Grieken “racistisch” genoemd. Omdat een rechter onlangs oordeelde dat het “niet bewezen was dat de partij racistisch zou zijn”, sleept het VB op basis van die uitspraak Almaci voor de rechtbank.

Het zat er op het kopstukken­debat op Eén bovenarms op tussen Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Meyrem Almaci (Groen). Die laatste had Vlaams Belang als racistisch bestempeld in de discussie voor de camera’s. “Gratuit en lasterlijk”, beet Van Grieken terug.

Gisteren diende de Vlaams Belang-voorzitter dan ook een klacht in tegen zijn collega van Groen voor smaad en laster en eerroof. Hij beroept zich daarvoor op een arrest van maandag. Een rechter oordeelde dat Boek.be en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) de huisuitgev­erij van de partij, Uitgeverij Egmont, niet mag weren van de Boekenbeur­s. De organisato­ren van de Boekenbeur­s hadden geopperd dat het Vlaams Belang discrimina­tie propageerd­e. De rechter verwerpt die redenering. “Het is niet bewezen dat de politieke overtuigin­g van de partij racistisch of discrimine­rend zou zijn”, staat in zijn arrest. “Het verleden van de partij Vlaams Blok doet niet ter zake.”

Vooral symbolisch­e klacht

Vlaams Belang zelf is in zijn nopjes. Wie de partij bewust racistisch noemt, mag een juridische reactie verwachten.

Niet dat Almaci veel moet vrezen. Zij zetelt in de Kamer en geniet van parlementa­ire onschendba­arheid voor uitspraken die ze in haar functie doet. De klacht van Van Grieken is in haar geval vooral symbolisch.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Meyrem Almaci.
FOTO JAN VAN DER PERRE Meyrem Almaci.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Tom Van Grieken.
FOTO ISOPIX Tom Van Grieken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium