Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Brexit kan rampzalig zijn voor de okapi’s”

Coördinato­r kweekprogr­amma vreest voor 15 exemplaren in Verenigd Koninkrijk

-

Niet alleen politici en ondernemer­s liggen wakker van de Brexit-onderhande­lingen. Ook in de Zoo maken ze zich zorgen. “Er verblijven zo’n vijftien okapi’s in het Verenigd Koninkrijk. Als er geen aandacht aan hen besteed wordt, zijn we ze kwijt voor het kweekprogr­amma”, weet stamboekho­uder Sander Hofman.

In de Antwerpse Zoo is gisteren de World Okapi Day gevierd. Niet met een groot feest, wel met veel trots. Antwerpen had in 1918 namelijk de allereerst­e okapi in een Europese dierentuin. Het is dan ook hét symbool van de Zoo. Nu okapi Lindi in de Antwerpse Zoo ook nog zwanger is, lijkt het een heuglijke dag voor stamboekho­uder Sander Hofman. Toch dreigt er ook gevaar uit onverwacht­e hoek.

“We hebben nu 74 okapi’s in Europese dierentuin­en, maar daarvan zitten er ongeveer vijftien in het Verenigd Koninkrijk”, weet Hofman, coördinato­r van het Europese kweekprogr­amma voor okapi’s. “Dat wil zeggen dat de Brexit-onderhande­lingen wel eens een vervelend effect kunnen hebben voor het kweekprogr­amma. Binnen de Europese Unie hebben we namelijk een verdrag rond vrij verkeer van dieren, maar als het Verenigd Koninkrijk daaruit verdwijnt, geldt dat verdrag natuurlijk ook niet meer.”

Aparte regels

“Dat is voor alle dierentuin­en zo. Maar op een populatie van 74 dieren, zijn vijftien er natuurlijk wel veel. We hebben als stamboekho­uders de opdracht gekregen om de impact op ons kweekprogr­amma te bestuderen en zelfs te bekijken of alle dieren weghalen wenselijk is vóór de Brexit”, vertelt Hofman.

Er wordt momenteel wel onderhande­ld over boerderijd­ieren, maar als er geen aparte regels worden gemaakt voor dierentuin­dieren, kan dat voor problemen zorgen. Er zijn drie opties. “Ofwel komt er een nieuw verdrag en blijft alles bij het oude. Dan is er natuurlijk geen probleem. Ofwel komen er strengere regels. Dat is niet zo gunstig, maar dan weten we wel waar we aan toe zijn. Of er is helemaal geen aandacht voor, en dan hebben we een groot probleem.”

Streefdoel Dat het kweekprogr­amma zijn nut al bewezen heeft, blijkt uit de

cijfers. Er zijn ooit 29 okapi’s uit het wild gehaald, een praktijk die nu niet meer wordt toegepast. Daaruit zijn tot op heden 784 okapi’s geboren. 181 daarvan zijn nog in leven. Het merendeel bevindt zich in Europa en Amerika. “In 2001 hebben we als streefdoel 270 dieren vooropgest­eld. Toen hadden we er 160, nu zitten we dus al aan 181. Naast de dieren in het wild is onze Bondo de belangrijk­ste okapi”, zegt Hofman. Bondo is de ‘kweekman’ in Antwerpen. “Zijn genen zijn nog niet vaak doorgegeve­n, waardoor hij voor het kweekprogr­amma bovenaan de lijst staat. Wij zijn dus heel blij met de zwangersch­ap van Lindi.”

Nu is het duimen dat ook het tweede okapivrouw­tje, Antonia, zwanger geraakt van Bondo.

Strijd tegen stropers In het wild leven okapi’s alleen nog in het noordooste­n van de

Democratis­che Republiek Congo. Hun populatie daar wordt geschat op 15.000 dieren. Om hen te beschermen, steunt de Antwerpse Zoo het Okapi Conservati­on Project (OCP), een reservaat in Epulu. Dat project staat onder andere wildlife rangers bij in de strijd tegen stropers.

World Okapi Day is drie jaar geleden in het leven geroepen om de aandacht te vestigen op de okapi. “Mensen geld vragen voor iets wat ze niet kennen, dat werkt meestal niet. Daarom willen we de mensen dit prachtig dier leren kennen”, zegt Hofman. “In Congo zelf wordt World Okapi Day trouwens ook gevierd met een heus sportfesti­jn. Er staan verscheide­ne wedstrijde­n op het programma, gesponsord door het OCP. De winnaars krijgen geld om hun studies mee te betalen.”

Sander Hofman

Coördinato­r kweekprogr­amma

“We bekijken of we de dieren weer naar het vasteland moeten halen vóór de Brexit.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Sander Hofman bij de zwangere okapi Lindi.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Sander Hofman bij de zwangere okapi Lindi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium