Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ziektebrie­fje zonder griep is valsheid in geschrifte”

Orde der Artsen en vakbond waarschuwe­n dokters

- (jom, cds)

Werknemers die niet ziek zijn tóch een ziektebrie­fje schrijven, daar denkt u als arts beter twee keer over na. Ook al beweert de ‘patient’ zelf last te hebben van griep. Dat zeggen zowel de Orde der Artsen als artsensynd­icaat BVAS na de problemen bij de Brusselse politie. “Een vals ziektebrie­fje komt neer op valsheid in geschrifte.”

Ze vielen als vliegen, de agenten in en rond Brussel. De voorbije dagen melden ze zich massaal ziek “met griepsympt­omen”. In alle Brusselse zones bleven gisteren volgens politievak­bond NSPV zo’n 1.500 van de 7.000 agenten thuis. Gevolg: gesloten commissari­aten en minder patrouille­s op straat. Her en der kwamen ’s nachts zelfs dringende opdrachten in het gedrang, zo blijkt uit een mail van de korpsleidi­ng van de zone Marlow. Vrijwillig­ers kregen twee dagen dienstvrij­stelling of verlof in ruil voor het vervangen van een “zieke” collega.

De vakbonden spreken van een spontane actie door personeel dat opgebrand en gefrustree­rd is door de werkdruk, het personeels­tekort en onvrede over hervorming­en van hun statuut.

De agenten die zich ziek melden, moeten bij hun dokter langs voor een ziektebrie­fje. Artsensynd­icaat BVAS riep de dokters in het Brusselse gisteren op géén valse briefjes te schrijven. “Als arts mag je best sympathise­ren met de moeilijke arbeidsoms­tandighede­n van patiënten”, zegt voorzitter Marc Moens. “Maar dat betekent niet dat het oké is dan maar een attest te schrijven zonder medische grond.” Dokters kunnen vaak niet anders dan hun patiënten op hun woord geloven. “Maar bij twijfel kan een dokter een dixit-attest afleveren. Daarop staat alleen dat de patiënt verklaart dat hij te ziek is om te werken. Een duidelijk signaal voor de werkgever.”

Sanctie voor 119 artsen

Ook de Orde der Artsen waarschuwt. “Een ziektebrie­fje zonder grond is in principe valsheid in geschrifte, en daar staat vijf tot tien jaar cel op”, zegt voorzitter Benoît Dejemeppe, raadsheer bij het Hof van Cassatie. In de praktijk loopt het hoogstwaar­schijnlijk niet zo’n vaart, “maar ook de Orde kan een dokter straffen die een vals ziektebrie­fje scheef.” De voorbije vijf jaar kregen 119 artsen een sanctie, ofwel een waarschuwi­ng of een tijdelijke schorsing.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium